Veće cene "plavog energenta" za privredu realna opcija 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Dok se, kako tvrde nadležni u Javnom preduzeću “Srbijagas“, cena „plavog energenta“ za domaćinstva u Srbiji neće menjati do kraja grejne sezone, koja završava 15.aprila sledeće godine, prema mišljenju domaće stručne javnosti veliki privredni sistemi ne mogu da računaju na takvu mogućnost i njima će cena u jednom trenutku biti povećana.

Od početka godine cena gasa u Evropi se učetvorostručila. Gas je prošle sedmice dostigao rekordnu cenu od skoro 970 dolara za 1.000 kubnih metara ali je do kraja trgovanja tog dana (sreda 15.septembar) pala na 800 dolara za 1.000 kubnih metara gasa. Trenutna cena „plavog energenta“ iznosi oko 770 dolara za 1.000 kubnih metara.

I pored svega toga, direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović je izjavio da se maloprodajna cena za domaćinstva neće menjati tokom grejne sezone a da će veliki sistemi plaćati komercijalnu cenu gasa. To je izazvalo spekulacije o mogućem poskupljenju maloprodajnih cena za srpsku privredu.

Kontaktirali smo juče direktora „Srbijagasa“ Dušana Bajatovića kako bi smo proverili da li će uslediti poskupljenje „plavog energenta“ za privredu međutim do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovor.

Stručna javnost pak očekuje da će do poskupljenja doći a koliko će ono iznositi zavisi od cene koju „Srbijagas“ dogovori sa ruskim „Gaspromom“, nakon što važeći ugovor o dugoročnom snabdevanju istekne do kraja ove godine.

Ekspert za energetiku Goran Radosavljević kaže za Danas da je od početka godine došlo do značajnog skoka cena gasa što će direktno pogoditi krajnje potrošače.

U kojoj meri i kojom dinamikom će se to desiti zavisiće od ugovora koje „Srbijagas“ ima sa kompanijom od koje nabavlja gas. Da li će komercijani potrošači iz velikih sistema prvi dobiti veće račune zavisi od ugovora koje su sklopili sa „Srbijagasom“. Ali je svakako realnost da će cena porasti – ističe naš sagovornik.

Generalni sekretar Udruženja za gas Srbije Vojislav Vuletić kaže da su komercijalni ugovori koje privreda sklapa sa „Srbijagasom“ o ceni gasa različiti.

Oni isključivo zavise od toga koliko gasa ta preduzeća kupuju od „Srbijagasa“. Ako su te količine velike onda ona imaju povlašćenu cenu. Ako pak ne naručuju veće količine gasa onda je njegova cena veća.

Čak i u slučaju da „Srbijagas“ poveća cenu gasa pojedinim preduzećima u Srbiji u narednom periodu to će opet biti u sklopu ugovora koji su sačinjeni jer je u njima precizirano kada i kako cena može da bude povećana – navodi Vuletić.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ističe za Danas da je poskupljenje gasa za privredu u Srbiji izgledno ako se stvore uslovi za to.

Kada je reč o domaćinstvima, s obzirom da se približavaju izbori vlast neće ići na povećanje cena gasa. Treba biti pošten i reći da se na taj način štiti i životni standard građana što je posebno bitno ako pandemija korona virusa u to vreme još uvek bude aktuelna. Sa druge strane za privredu to neće važiti. Ako se stvore uslovi za poskupljenje u toku zimske sezone veliki sistemi će dobijati veće račune za potrošnju gasa nego što je to sada slučaj – naglašava Savić.

Podsećanja radi, dugoročni ugovor koji su sklopili „Srbijagas“ i „Gasprom“ predviđa nabavnu cenu gasa za Srbiju od 260 dolara za 1.000 kubnih metara. Maloprodajna cena prirodnog gasa u Srbiji za domaćinstva u ovom trenutku iznosi oko 37 dinara po kubnom metru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari