Razlog nestanka struje u regionu nepoznat, mogućnost sabotaže ipak isključena 1FOTO MIROSLAV DRAGOJEVIC

Razlog nestanka struje do koga je u petak došlo u našem regionu, koji ipak nije zadesio i Srbiju, još uvek nije poznat ali stručna javnost isključuje mogućnost sabotaže a gotovo je izvesno da kolaps nije izazvao ljudski faktor.

Razlog nestanka struje u delovima Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Albanije biće utvrđen nakon ekspertize komisije Evropske mreže operatora prenosnog sistema ENTSO-E, a zašto do havarije nije došlo i u Srbiji, iako je naš sistem povezan sa svim drugima u regionu, treba potražiti u činjenici da su takvi bili tokovi snaga u mreži, to jest smerovi u kojima teče struja i prenosi se snaga pre nego u tumačenjima da je otporniji na takve stvari od mreže s kojom raspolažu naši susedi.

– Prema dosad objavljenim podacima, prvi ispad 400 kV dalekovoda između Podgorice i Ribarevine se dogodio u petak u 12:05, zbog, kako je saopšteno, požara ispod dalekovoda. Nekih 16 minuta kasnije, dolazi do ispada drugog 400 kV dalekovoda koji povezuje Albaniju i Grčku. Koji su razlozi ovog ispada ostaće da se ispita, budući da će komisija ENTSO-E uz pomoć grupe eksperata da detaljno analizira ovaj incident. Ovo je uobičajena procedura, koja ima za cilj da se utvrde sve okolnosti i da se na osnovu tog dešavanja izvuku pouke i zaključci – navodi za Danas stručnjak za energetiku Željko Marković.

On dodaje da razlog može biti i kvar koji se desio nezavisno od ispada dalekovoda u Crnoj Gori, ali može biti i povezan sa tim događajem, u smislu da je prethodni ispad doveo do fluktuacija u mreži, pa da je zaštita, koja je reagovala i isključila dalekovod između Albanije i Grčke, možda i „lažno“ reagovala, dakle ne na kvar.

– Dalje je već sve jasnije, Albanija ostaje na napajanju iz pravca Crne Gore i Kosova, po ispadu 220 kV voda koji ide od Kosova, Albanija ostaje samo u vezi sa Crnom Gorom, i tada zbog preopterećenja u mreži ispada 400 kV podvodni vod ka Italiji, a potom i dalekovod prema Sarajevu, tako da se poremećaj dalje prenosi na Bosnu i Hercegovinu, gde imamo dalje ispade vodova, kao i na Dalmaciju, koja se napaja preko BiH – objašnjava Marković i dodaje da budući da postoji koordinacija između operatora prenosnog sistema i kroz saradnju kroz regionalne centre za koordinaciju sigurnosti sistema, u ovom trenutku nema saznanja da takozvani kriterijum N-1 sigurnosti, negde nije bio ispunjen.

Prema njegovim rečima, svi elektroenergetski sistemi su pravljeni tako da u slučaju ispada jednog voda ne dođe do daljeg ispada drugih vodova, odnosno da sistem može da funkcioniše bez problema u slučaju ispada jednog voda.

– Imajući u vidu da je sezona remonata, moguće je da je u nekom od sistema nastao previd po pitanju kriterijuma sigurnosti, što je moglo da doprinese događaju od petka, ali i to ostaje na komisiji da reši – navodi Marković.

On takođe ističe da su svi elektroenergetski sistemi u regionu povezani, i da struja ne poznaje granice, tako da uvek postoji mogućnost da dođe do ovakvih događaja, ali su oni po pravilu vrlo retki.

– Što se tiče našeg elektroenergetskog sistema, tokovi snaga tokom događaja od petka su bili takvi, da nisu izazvali ozbiljnije posledice u našem elektroenergetskom sistemu, pa Srbija nije imala problema, za razliku od naših suseda – kaže Marković.

Na pitanje da li bi uzrok kolapsa elektroenergetskog sistema u zemljama regiona eventualno mogla biti sabotaža, naš sagovornik odgovara da to ne može biti slučaj jer bi se ona vršila na potpuno drugačiji način te takvu opciju treba odbaciti u startu.

Povodom kolapsa elektroenergetskog sistema u regionu oglasila se i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović koja je istakla da je u Srbiji situacija i dalje stabilna i da građani nemaju razloga za brigu.

Ministarka Đedović Handanović je za Radio-televiziju Srbije kazala je da je prekid struje koji se dogodio u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Albaniji jedan od najvećih prekida u poslednjih 20 godina, kao i da je sitaucija kompleksna, te da je potrebna konstantna posvećenost.

Ona je kazala da su takvu situaciju u Srbiji zbog crvenog alarma očekivali i da su već od srede zaposleni u Elektromreži Srbije i Elektroprivredi Srbije u pripravnosti.

Dodala je da je sever Crne Gore zahvaljujući povezanosti sa srpskim sistemom ostao u radu, kao i da je Srbija obezbedila dodatna napajanja zemljama u regionu.

Prema njenim rečima, Srbija je i u ranijim situacijama kada su se dešavali kvarovi na manjem nivou pokazala da ume brzo da reaguje, te je tako u Šidu rešen kvar za jedan dan.

Ministarka Đedović Handanović je još rekla da su u Srbiji prošle godine počele investicije u „niskonaponsku mrežu, u distributivnu mrežu, onaj deo elektroprivrede sa kojom se svaki građanin susreće“, kako bi se ojačao unutrašnji sistem.

Govoreći o toplom vremenu, ona je rekla da svaki put kada temperature prelaze 30 stepeni potrošnja struje bude veća za 15 do 20 odsto, te da je prethodnih dana potrošnja bila veća i za 20 do 30 odsto.

Ministarka Đedović Handanović je zbog toga apelovala na građane da treba da budu racionalni i leti, kao što je to bio slučaj zimi, kada je potrošnja bila smanjena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari