Većina porodica sa decom u EU ima - jedno dete 1Foto: Shutterstock / Day Of Victory Studio

Većina porodica sa decom u EU ima jedno dete, tačnije 49 odsto porodica od ukupnog broja onih sa decom je sa jednim detetom, pokazala je analiza koju je danas objavio Eurostat.

Prema podacima zvanične evropske statistike od 197 miliona domaćinstava u EU, nešto malo manje od četvrtine ima decu koja žive sa roditeljima.

Od te četvrtine, 39 odsto je porodica sa dvoje dece, a 12 odsto ima troje ili više dece. Oko 13 odsto domaćinstava sa decom čine samohrani roditelji, njih je nekih šest miliona domaćinstava što čini tri odsto svih domaćinstava.

Eurostat je analizirao i zaposlenost roditelja i u 24 zemlje članice EU, udeo zaposlenosti sa nepunim radnim vremenom među zaposlenim ženama starijim od 25 i mlađim od 54 godine koje imaju decu bio je veći nego kod žena bez dece.

Među ovim zemljama, jaz je bio najveći u centralnim i zapadnim državama članicama EU, kao što su Nemačka (34 odsto), Austrija (32,3) i Holandija (27,3). Manji jaz je zabeležen u istočnim državama članicama EU.

S druge strane, udeo zaposlenosti sa nepunim radnim vremenom među zaposlenim ženama bez dece bio je veći od udela žena sa decom u Danskoj, Portugalu i Letoniji.

Dok su neke države članice prijavile manje razlike u zaposlenosti sa nepunim radnim vremenom između žena sa i bez dece, žene sa decom imale su, navodi Eurostat, značajno nižu stopu zaposlenosti od onih bez njih u većini zemalja.

Na primer, dok je Rumunija zabeležila samo veoma malu razliku između žena sa decom i bez dece sa nepunim radnim vremenom, ona je prošle godine bila među državama članicama sa najvećim jazom između stope zaposlenosti žena sa decom i onih bez dece (10,8 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari