Većinski vlasnici zemunskog Zmaja prinudno otkupljuju državne akcije 1EPA-EFE/DUMITRU DORU

Američki većinski vlasnici nekadašnje zemunske fabrike kombajna „Zmaj“, kompanija „Finpro“ i njena ćerka-firma u Srbiji „Figra“ prinudno će otkupiti ostatak akcija u tom preduzeću od države i kompanije „Agrocoop“, prenela je Nova ekonomija.

Trenutno, „Finpro“ i „Figra“ imaju 98,7 odsto akcija, dok su Srbija i „Agrocoop“ vlasnici po 0,6 odsto akcijskog kapitala.

Akcije će biti otkupljene po ceni od 10,51 dinara po običnoj akciji, što znači da će država dobiti nešto više od deset miliona dinara.

Industrija poljoprivrednih mašina „Zmaj“ privatizovana je 2006. godine. Tada je konzorcijum koji su činili „D’Arcy&Platt“ iz Beograda, „Finpro“ iz Delavera, USA, „Agrocoop“ iz Novog Sada, i „Figra“ iz Beograda kupio 98,64 odsto vlasništva za nešto više od milion evra.

Ubrzo nakon privatizacije, u staroj fabrici stala je proizvodnja poljoprivrednih mašina, a tome svedoči i podatak da IPM „Zmaj“ u toku 2022. godine imao prosečno tek 24 zaposlena.

Objekti na prostoru fabrike srušeni su početkom 2022. godine, a kompanija AFI Zmaj West najavljivala je da će na tom prostoru biti izrađen poslovni kompleks.

Iz finansijskih izveštaja „Zmaja“ ne može se zaključiti čime se preduzeće trenutno bavi, iako je pretežna delatnosti i dalje „proizvodnja mašina za poljoprivredu i šumarstvo“, navodi Nova ekonomija.

U toku prošle godine „Zmaju“ su porasli poslovni prihodi. Oni su iznosili 470 miliona dinara (oko četiri miliona evra).

Međutim, prihodi od prodaje proizvoda roba i usluga iznosili su tek 71,8 miliona dinara, što je tek 15 odsto ukupnih poslovnih prihoda.

Mnogo veći doprinos poslovnim prohodima, dali su „ostali poslovni prihodi“ koji su iznosili blizu 290 miliona dinara, ili skoro dve trećine ukupnih poslovnih prihoda.

Veliki udeo u prihodima imali su i prihodi od usklađivanja vrednosti imovine (106,9 miliona dinara).

Neto dobitak preduzeća bio je 12 miliona dinara (102.500 evra), što je manje nego 2021. godine kada je kompanija profitirala blizu 27 miliona dinara (227.000 evra).

Međutim, akcionari još nisu zaradili od ovih dobitaka, jer je, sudeći prema odluci o raspodeli dobiti za 2021. godinu, sva neto dobit korišćena za pokrivanje gubitaka iz prethodnih godina, koja je tada iznosila 467 miliona dinara. Odluka o raspodeli dobiti za 2022. godinu još nije doneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari