Veliki projekti male opštine 1Foto: Nenad Kovačević

Zlatiborska gondola, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, dve sportske hale i drugi projekti, biće završeni u Čajetini do kraja ove godine.

To je rečeno na svečanosti povodom Dana Opštine, 30. juna, koji je ustanovljen kao podsećanje na taj dan 1928. godine kada je, ukazom kralja Aleksandra Karađorđevića, Čajetina proglašena za varošicu, koja je danas jedna od najrazvijenijih lokalnih samouprava u Srbiji.

Na svečanoj sednici lokalne skupštine u novootvorenom Kulturnom centru na Zlatiboru, uz nastup učenica Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ i Milenka Pavlova, glumca Narodnog pozorišta u Beogradu, uručena su priznanja najuspešnijim pojedincima i kolektivima.

Najviše opštinsko priznanje ,,Zlatiborska povelja“ je pripala prof. dr Petru Grboviću, Čajetincu koji je, nakon završetka Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, stekao međunarodnu naučnu reputaciju i sada je profesor na univerzitetu u Inzbruku. On je opravdano bio sprečen da primi nagradu.

Plaketama „Dimitrije Tucović“ nagrađeni su: Mlekara „Lazar Blace“, Bogdan Planić, fudbaler sa Zlatibora, Dragan Rosić, fudbaler i lekarka Jela Trnavčević iz Čajetine, lekar Dragan Terzić iz Kruševca, Radomir Raković-Rakac sa Zlatibora i Radovan Tanasijević – Čava iz Tripkove.

Zahvalnice i novčane nagrade od po 30.000 dinara su dobili: Milan Radivojčević Kićan, Milorad Smiljanić i Jovana Mihajlović iz Čajetine, Radosav Jelisijević sa Zlatibora, Dejan Cerović iz Krive Reke i Krsta Stanić iz Branežaca, dok je dobitnica zahvalnice za humanost „Zoran Tmušić“ uručena Jeleni Božović, novinarki dopisništva RTS u Užicu.

Opštinske pohvalnice i zlatnici su uručeni najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola i to: Veljku Staniću, Danijeli Dedović, Aleksi Pećinaru, Zorani Drobnjak, Nikoli Jankoviću i Jasmini Terzić.

Između dva praznika, kako je naveo Miloje Rajović, predsednik SO Čajetina, uvećan je opštinski budžet, obim investicija, ulaganja u infrastrukturu i modernizaciju javnog sektora, poljoprivredu i socijalnu zaštitu. Tome je“, kako je naveo, „doprinela i čajetinska skupština, čiji su odbornici učestvovali u donošenju odluka za stvaranje povoljnog ambijenta, kako za građane Čajetine, tako i za turiste“.

Navodeći da je „mala lokalna samouprava uradila mnogo za veoma kratko vreme“, predsednik te opozicione opštine Milan Stamatović je rekao da Čajetina „nije uvek bila omiljena u republičkim institucijama, ali da je lokalno rukovodstvo uvek radilo u interesu građana i da su rezultati veoma vidljivi“.

„Povećava se broj gostiju na Zlatiboru, naš budžet je jedan od najvećih po glavi stanovnika u Srbiji i svi parametri ukazuju na to da je naša opština veoma uspešna“, poručio je Stamatović.

Govoreći o planovima, on je istakao da će se, osim u poboljšanje života na selu i u turističku ponudu, ulagati u poljoprivredu i proizvodnju organske hrane, zbog čega je nedavno osnovan regionalni Agroindustrijski centar na Zlatiboru.

„Veliki napredak biće kada autoput stigne do Požege, a imamo obećanja da će u ovoj godini zaživeti i aerodrom Ponikve kod Užica. Kada se to desi, u našem kraju ništa neće biti kao pre“, ocenio je Stamatović.

Osim sportske hale na Zlatiboru, koju je nedavno kupila opština, kako je rekao, u ovoj godini biće završena gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru i panoramska žičara – gondola od Zlatibora do Tornika. Rekonstruišu se sportska hala u Čajetini i dečji vrtići, a ogromna sredstva, kako je dodao, ulažu se i u ostale oblasti.

„Danas je Čajetina dobro mesto za život, ulaganje i perspektivu“, poručio je Stamatović i sugrađanima čestitao praznik.

Zajednički do podrške države

Svečanoj sednici SO Čajetina su prisustvovali i naprednjaci – Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica, Đorđe Nikitović, novoizabrani predsednik opštine Požega, Boban Perišić, načelnik Zlatiborskog okruga i drugi, pa je Stamatović naveo da mu je „to drago“ i da se „nada da će zajednički zahtevati od republičkih institucija da podrže važne projekte za Zlatiborski okrug“. „Siguran sam u to da ćemo na lokalnom nivou uspeti da rešimo nesporazume i pretpostavljam da smo prošli neku vrstu golgote i nezrelosti, jer najvažnije je šta ćemo ostaviti zajednici posle naših mandata“, poručio je Stamatović, koji je i lider opozicione stranke Zdrava Srbija.

Zahvalnost ministru LJajiću

Stamatović se posebno zahvalio Rasimu LJajiću, ministru trgovine, turizma i telekomunikacija na podršci izgradnji savremenog Kulturnog centra, u koji je to ministarstvo uložilo 45 miliona, a Opština Čajetina i TO Zlatibor 182 miliona dinara, ali i na podršci drugih značajnih projekata, poput Ski-centra Tornik i odmarališta „Golija“.

Tekst je deo projekta „Bolja infrastruktura, bolji i život ljudi“, koji se sufinansira sredstvima Opštine Čajetina. Stavovi izneti u tekstu ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari