Vesić: Očekujemo potpisivanje ugovora za brzu prugu Beograd - Niš 1Foto: BETAPHOTO/PREDRAG MITIC

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je danas da država ulaže „ozbiljan novac“ u izgradnju i rekonstrukciju pruga, i da će to promeniti način korišćenja tog vida prevoza i odnos putnika prema železnici.

Kako je saopšteno iz tog ministarstva, Vesić je tokom posete preduzeću „Infrastruktura železnice Srbije“ u Nišu podsetio da se radi na izgradnji brze pruge Novi Sad – Subotica, a da u narednom periodu sledi potpisivanje ugovora za brzu prugu Beograd – Niš.

Dodao je da se očekuje i dogovor sa EU o finansiranju izgradnje pruge Niš – Preševo, da bi u maju trebalo da počne obnova pruge Niš – Dimitrovgrad sa obilaznicom oko Niša i deonice Stalać – Кraljevo – Rudnica, te deo barske pruge Valjevo – Vrbnica.

„S obzirom na velika ulaganja, imaćemo i više ljudi koji će raditi u železnici, jer će biti potrebe“, rekao je Vesić i naveo da železnička preduzeća od firmi koje primaju subvencije treba da počnu samostalno da funkcionišu.

Vesić je poručio da će „železnice postati ono što su nekad bile“, dodavši da je jedan od uslova kada je Srbija sticala nezavisnost u 19. veku, bila izgradnja pruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari