Vesić sa privrednicima: Izmenama zakona o planiranju i izgradnji brže do građevinske dozvole 1foto (BETAPHOTO/Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/PREDRAG MITIĆ)

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić razgovarao je danas o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji sa predstavnicima Saveta stranih investitora (FIC) i ocenio da će one doprineti bržem izdavanju građevinskih dozvola.

Pojasnio je da se predloženim izmenama van snage stavljaju Zakon o konverziji i Zakon o linijskoj infrastrukturi, zbog kojeg je Evropska unija imala najveće primedbe na napredak Srbije u procesu priključenja, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, sobraćaja i infrastrukture.

Vesić je rekao da će ukidanjem naplate konverzije državnog građevinskog zemljišta u privatno vlasništvo biti omogućeno da se izgradi 15 miliona novih kvadrata.

Po njegovim rečima, za 13 godina, koliko je zakon na snazi, država je prihodovala samo 31 milion evra na ime konverzije, jer je u većini slučajeva proces obavljen bez naknade.

Vesić je rekao da ubuduće nosioci javnih ovlašćenja neće moći da menjaju uslove tokom trajanja postupka izdavanja građevinskih dozvola, a investitori će morati da prilože bankarske garancije kao osiguranje za eventualnu štetu prema trećim licima i da pruže dokaz o kretanju otpada kako se ne bi stvarale deponije.

„Energetski pasoši, koji već postoje, biće obavezni za sve objekte, pa neće biti moguće prodati stan, ukoliko nema energetski pasoš“, rekao je Vesić i dodao da će investitori koji imaju sertifikat zelene gradnje plaćati 10 odsto manju naknadu za građevinsko zemljište.

Kako je saopšteno, predstavnici FIC-a saglasni su da je postojeći Zakon o planiranju i izgradnji, kada je donet, unapredio oblast planiranja i izgradnje, ali da je resorno ministarstvo prepoznalo trenutak za imene koje će tu oblast dodatno poboljšati.

Izvršni direktor FIC-a Aleksandar pohvalio je predložene izmene propisa koje se tiču zelene gradnje, i posebno ukidanje konverzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.