goran vesićfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Goran Vesić razgovarao je danas u Briselu sa evropskom komesarkom za transport Adinom Jaonom Valeanom o usaglašavanju propisa sa EU u toj oblasti i zajedničkim projektima i istakao da bi Srbija u oblasti transporta već trebalo da se tretira kao država članica, saopštilo je Ministarstvo.

Vesić je, nakon sastanka, rekao da postoji saglasnost da se u transportu Srbija tretira skoro kao članica EU, jer je na evropskim koridorima i neophodno je da bude kompletno usaglašena sa EU.

Navodeći da se razgovaralo o usaglašavanju propisa u toj oblasti sa EU, najavio je da će tokom godine biti usvojeno šest zakona i dva podzakonska akta, pa će Srbija „u potpunosti biti usaglašena sa evropskim propisima i standardima u oblasti saobraćaja“.

U zakonodavnim aktivnostima plana za priključenje EU, Ministarstvo će, rekao je Vesić, predložiti šest zakona – o železnici, o interoperabilnosti železničkog sistema, o bezbednosti železničkog saobraćaja, kao i ratifikaciju Konvencije o bezbednost na morima, te zakon o vazdušnom saobraćaju i zakon o istraživanju nesreća u vazdušnom, drumskom i vodnom saobraćaju.

Kako je objasnio to je, uz dve uredbe, ono što resorno ministarstvo treba da uradi u procesu priključenja EU, i Srbija će tako ispuniti sve obaveze za 2023. godinu iz nacionalnog plana za priključenje EU koji je usvojila Vlada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari