Vesović (PKS): U oktobru će se stabilizovati tržište mleka u Srbiji 1Foto: Shutterstock/JelenaBekvalac

Tržište mleka u Srbiji će se stabilizovati u oktobru, kao rezultat toga što će se smanjiti ili ograničiti izvoz mleka u određenoj meri, osim u zemlje „Otvorenog Balkana“ gde više neće biti nikakvog ograničavanja, izjavio je direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije Mihailo Vesović.

„Ova situacija nije samo u Srbiji. Nedostatak mleka se oseća u celoj Evropi i cena zbog toga skače. Poljska kao veliki proizvođač, pa i Bosna i Hercegovina kao naš komšiluk, odakle smo uvozili dosta mleka, u ovom trenutku ne izvozi i zato je došlo do trenutne nestašice mleka i možemo da očekujemo za jedno mesec dana smirivanje situacije i balansiranje ovog nedostatka“, rekao je Vesović danas za RTS.

Istakao je da će se smanjiti izvoz, a cena će biti povećana, pa će time i primarni proizvođači dobiti veću cenu čime će i oni biti zadovoljniji.

„Možemo da očekujemo da će doći do promene poslovnih politika kompanija – manje će proizvoda ići u izvoz, manje proizvoda će ići u proizvodnju sireva, da će se praktično okrenuti proizvodnji više mleka i imaćemo veće količine“, rekao je Vesović.

Na pitanje da li će mlečni proizvodi i sirevi poskupeti, on je rekao da sigurno hoće, i na lokalnom i na evropskom tržištu.

„Očekivano je da će biti smanjena proizvodnja sireva, nekih sireva možda neće ni biti, a da će cena onoga što bude bilo na tržištu biti veće, jer tako funkcioniše tržište“, rekao je Vesović.

Ukazao je na to da će cena energenata i hrane rasti i da se to neće zaustaviti ove godine, već da je reč o „procesu koji je nepovratno krenuo u tom smeru, samo je pitanje kako izbalansirati tu realnost sa realnosti inflacije i kupovnom moći“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari