Povodom završetka radova u voćnjacima i vinogradima, na Paliću je proteklog vikenda po 22. put, kako to i inače biva treće sedmice u septembru, organizovana tradicionalna manifestacija „Berbanski dani“.


Za posetioce manifestacije na prostoru Velikog parka na Paliću organizovana je izložba voća i povrća, izložba i degustacija vina, izložba rukotvorina kao i prigodan kulturno-umetnički program. Kada postavite pitanje, šta je to što „Berbanske dane“ na Paliću izdvaja od drugih sličnih manifestacija koje se održavaju u Srbiji domaćini će vam kao iz „topa“ odgovoriti da oni ne obeležavaju samo uspešnu berbu grožđa već svih plodova koji dospevaju početkom jeseni, kao što su jabuke, kruške i drugo voće. Goran Gabrić, direktor Javnog preduzeća Park Palić ističe da Palić tokom „Berbanskih dana“ poseti oko deset hiljada ljudi. Prema njegovim rečima ove godine manifestacija broji više od 100 učesnika iz redova proizvođača vina i rakije, poljoprivrednih proizvođača, medara, bombondžija, majstora tradicionalnih poslastica i rukotvorina, starih zanatlija i mnogih drugih koji svojim proizvodima čine ponudu bogatom, raznovrsnom i atraktivnom za posetioce.

Ove godine novina su bila predavanja na Velikoj terasi „Ruralni razvoj severne Vojvodine u periodu od 2012. do 2020. godine“, „Podizanje monosortnih zasada i biološka kontrola rodnosti jabuka“ i „Uticaj ishrane na sposobnost čuvanja plodova jabuka“. Cilj je bio da se tim predavanjima „Berbanskim danima“ pored kulturnog i zabavnog doda i edukativni karakter. Manifestacija je otvorena u subotu na Velikoj terasi sa ceremonijom vitezova vinskog reda „Arena Zabatkiensis“ i nastupom subotičkog hora. Tom prilikom, glavni pudar predao je Saši Vučiniću, gradonačelniku Subotice izveštaj o ovogodišnjoj berbi. Za vinogradara godine izabran je Zoltan Husar koji je obraćajući se prisutnima naglasio da je protekla godina bila uspešna jer nije bilo mnogo smrzavanja voćki preko zime a takođe su i proleće i leto bili povoljni po vinogradare. Kao i svake godine na „Berbanskim danima“ tako je i ovoga puta Rotari klub Subotica organizovao humanitarnu akciju u kojoj je mogao da učestvuje svaki posetilac na manifestaciji kupivši pljeskavicu. Vikend na Paliću je zaista predstavljao pravo uživanje za ljubitelje vina. Ono što im se svakako najviše svidelo su bile besplatne degustacije vina iz svih naših krajeva kao i niz informacija koje su mogli da dobiju od prodavaca o vinima za koja su se interesovali. Posetioci su mogli da uživaju i u jedriličarskoj regati koju je upriličio jedriličarski klub Palić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari