Skupština AP Vojvodine već usvojila prvi rebalans budžeta: Više novca za budžetsku rezervu 1foto: R. Balać

Poslanici Skupštine AP Vojvodine samo 40 dana posle usvajanja budžeta za ovu godinu, usvojili su njegov rebalans prema kojem će u pokrajinskoj kasi biti nešto više od 89 milijardi dinara, odnosno za oko 1,2 milijarde dinara više.

Budžetski deficit projektovan je na oko osam milijardi dinara.

Prema rečima pokrajinske sekretarke za finansije Smiljke Jovanović, rebalansu se pribeglo jer se pojavio višak prihoda i neutrošenih sredstava u iznosu od 1,2 milijarde dinara. Najveći deo tog iznosa od oko 700 miliona dinara biće prebačen u tekuću budžetsku rezerevu, dok će ostatak biti iskorišćen za završetak sistema protivgradne odbrane u centrima Samoš i Bajša.

Opozicioni poslanici iz SRS i LSV kritikovali su predlog rebalansa budžeta, a prema rečima Đurađa Jakšića (SRS) reč je o skandalu i nezabeleženom primeru od uvođenja višestranačkog sistema da se u rekordno kratkom roku menja budžet. Ocenili da je viša novca iz prethodne godine, umesto u budžetsku rezervu, trebalo usmeriti u projekte obezbeđivanja pitke vode u vojvođanskim opštinama.

Prema navodima Saše Šućurovića (LSV) oko 700.000 građana u Vojvodini nema kvalitetnu vodu za piće, već vodu u kojoj ima arsena i drugih zagađujućih materija. Opozicioni poslanici rekli su da je trebalo više novca nameniti za pomoć privredi i turizmu u vreme pandemije korona virusa, kao i za pronatelitetnu politiku.

Pokrajinski parlament, tačnije poslanici vladajuće većine iz redova SNS, SVM i SPS, usvojili su i odluku o zaduživanju pokrajine kod Evropske banake za obnovu i razvoj u najvišem iznosu od 12 miliona evra. Taj novac će ove i u naredne dve godine biti iskorišćen za poboljšanje energetske efikasnosti u oko 80 javnih zgrada na teritoriji pokrajine.

Javni dug pokrajine pet milijardi dinara

Javni dug AP Vojvodine na dan 31. decembra 2021. godine iznosio je 5.025.079.801 dinar na ime glavnice, dok je obaveza za kamate 223 miliona dinara. Od 12 miliona evra, koliko najviše može da se zaduži kod Evropske banke za obnovu i razvoj, ove godine trebalo bi da se povuče 3,48 miliona evra, od čega će 120 hiljada evra biti plaćeno na ime naknade za obradu kredita.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari