Da kraj školovanja na visokoobrazovnim ustanovama ne znači i kraj edukacije, pokazuje primer Marije Babić, sada menadžerke u kompaniji Zlatiborac, koja je zahvaljujući Udruženju evropskih studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta (ESTIEM) posetila London, Ankaru i Pariz i stekla dragocena iskustva. Reč je o organizaciji koja postoji već gotovo četvrt veka i ima mrežu razgranatu u 26 evropskih zemalja. Cilj te organizacije je povezivanje i saradnja studenata, univerziteta i institucija širom Evrope.


– Kad neko odluči da studira menadžment i organizaciju, onda je veoma važno da već u startu shvati koliko praksa igra važnu ulogu. Na brojnim treninzima i radionicama koje smo pohađali, saznali smo dosta toga čega u stručnoj literaturi nema, da ne govorimo o tome da je volontiranje prilika da se oprobamo u različitim poslovnim ulogama. To, s druge strane, znači da ne moramo na početku karijere da prolazimo kroz period testiranja, već odmah možemo znati u čemu smo najbolji – kaže Marija Babić.

Na brojnim seminarima i radionicama koje organizuje ESTIEM polaznici se uče kako javno da nastupaju, kako da vode poslovne razgovore, ali i kako da rešavaju probleme sa kojima se u radu suočavaju. S obzirom na to da ova organizacija ima ekspoziture u 66 evropskih gradova, to znači da su tokom cele godine aktuelna edukativna putovanja.

– Kako se bliži kraj mom mandatu, sve češće se prisećam putovanja. Samo prošle godine posetio sam desetak zemalja – u Španiji sam boravio dve nedelje, upoznao ljude iz cele Evrope i stekao dragocene prijatelje. ESTIEM mi je pružio šansu da komunikaciju sa drugim ljudima podignem na viši nivo, ali i da izazovem sebe u profesionalnom smislu kroz razne treninge, sastanke i događaje. Mog mlađeg brata, koji je ovog leta upisao Fakultet organizacionih nauka, nije trebalo nagovarati da se priključi ESTIEM-u. On zna šta može da očekuje i raduje se tome – kaže Milan Đorđević, aktuelni predsednik ESTIEM Lokalne grupe Beograd.

Poslodavci ističu da se od mladih stručnjaka zahteva da poseduju različite vrste savremenih znanja i veština. I zato je danas, kada je teško pronaći, a još teže zadržati posao, veoma važno stalno se usavršavati i raditi na sebi. Neophodno je nastaviti sa učenjem, jer završetak fakulteta ne znači i završetak edukacije.

– Ako govorimo o veštinama, onda mislim da je za mlade ljude dobro da su timski igrači i da poseduju veštine komuniciranja. Bitno je, takođe, da mogu dobro da se organizuju i da su fleksibilni. U tom kontekstu posmatrano međunarodna razmena znanja je svakako korisna i dobrodošla. To pomaže mladim ljudima da upoznaju nove načine rada, neke druge kulture – ističe Milena Rajić, zaposlena u Odseku za ljudske resurse kompanije Japan tobako internešenel.

To je shvatio i Momčilo Radovanović, koji je posle završenog fakulteta i brojnih putovanja u organizaciji ESTIEM-a odlučio da se usavršava u Americi, a potom i da upiše master studije u Barseloni. Iako se zaposlio, Momčilo i dalje radi na sebi i trudi se da stečeno znanje unapredi u praksi.

– ESTIEM mi je usadio želju za stalnim usavršavanjem, što se u kompanijama veoma ceni. Bitno je znati koliko ne znaš, kao i da tu prazninu u znanju želiš da nadoknadiš. Osim toga, putovanja su mi omogućila da doživim svet iz nekog drugog ugla, da upoznam mnogo mladih ljudi širom Evrope koji imaju slična interesovanja kao i mi u Srbiji. Shvatio sam, takođe, da su ti kontakti veoma važni za uspostavljanje kasnijih poslovnih veza, naročito na početku karijere – komentariše Radovanović, nekadašnji član ove organizacije, koja razvija mrežu ne samo između studenata različitih zemalja, tako i između svojih članova – predstavnika prestižnih kompanija.

Beograd domaćin jesenjeg zasedanja ESTIEM

Pre šest godina, na inicijativu studenata Fakulteta organizacionih nauka osnovana je ESTIEM Lokalna grupa Beograd, koja danas broji više od 200 članova. Od 2006. godine, kada je nekoliko studenata iz Srbije, u svojstvu posmatrača, prisustvovalo godišnjoj skupštini te organizacije u Portugalu, načinjen je značajan pomak u razvoju ESTIEM Lokalne grupe Beograd, koja je sada jedna od najaktivnijih. U prilog tome govori i podatak da će u novembru Beograd biti domaćin jesenjeg zasedanja Skupštine ESTIEM-a, koja će ugostiti više od 300 studenata iz Evrope. Oni će imati priliku da se upoznaju sa načinom studiranja i poslovanja u Srbiji, ali i sa kulturom i tradicijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari