Vlada izdvojila 1,5 milijardu dinara za subvencije majkama za izgradnju i kupovinu kuća i stanova 1foto Nadica Jakovljev/Danas

Vlada Srbije je danas na sednici odredila iznos sredstava u 2024. godini „za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta“.

Iz budžeta će za pomoć pri kupovini nekretnina za ovu godinu biti izdvojeno milijardu i po dinara.

„Ovom odlukom nastavlja se podrška porodicama i majkama za podsticanje i razvoj populacione politike u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju Vlade.

Ova sredstva su namenjena majkama za izgradnju ili kupovinu kuće ili stana.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za brigu o porodici i demografiju maksimalni iznos koji se može odobriti za te namene je kao i do sada – 20.000 evra.

Pravo na novčana sredstva može se ostvariti za izgradnju kuće u jedinicama lokalne samouprave koje su utvrđene kao devastirana područja u visini 50 odsto vrednosti radova, a za izgradnju kuće u ostalim jedinicama lokalne samouprave u visini 20 odsto vrednosti radova.

To pravo može se ostvariti i za kupovinu kuće ili stana u visini 20 odsto vrednosti nepokretnosti procenjene od nadležnog poreskog organa, a najviše u iznosu od 20 odsto kupoprodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti, odnosno ugovorom o prodaji nepokretnosti.

Pravo se može ostvariti i za učešće u kupovini kuće ili stana posredstvom stambenog kredita, u iznosu od 20 odsto procenjene vrednosti nepokretnosti na osnovu koje se odobrava kredit, a najviše u iznosu od 20 odsto prodajne cene utvrđene predugovorom o prodaji nepokretnosti ili ugovorom o prodaji nepokretnosti.

Na današnjoj sednici je izdvojeno i 88.785.899 dinara za nadoknadu vlasnicima uginulih i ubijenih životinja zbog pandemije afričke kuge svinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari