Vlada Srbije ograničila cenu hleba 1foto Stefana Savić

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna „T-500“, za koji je propisana maksimalna maloprodajna cena od 54 dinara, odnosno proizvođačka cena od 46,31 dinara, dok ukupna stopa marže koja se obračunava na neto fakturnu cenu ne sme biti veća od šest odsto.

Ograničavanje cene neće se odraziti na trgovce hlebom, s obzirom na to da su marže ostale na istom nivou, a imaće pozitivan uticaj na potrošače, navodi se u saopštenju Vlade.

U cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, a imajući u vidu da je tržište i dalje nestabilno, Vlada je ograničila cene derivata nafte do 31. decembra.

Na današnjoj sednici usvojen je i zaključak o isplati jednokratne novčane pomoći korisnicima novčane socijalne pomoći, dodatka za pomoć i negu drugog lica i posebne novčane naknade za više od 200.000 građana.

Ta jednokratna pomoć obuhvatiće korisnike novčane socijalne pomoći (nosioce prava novčane socijalne pomoći i članove porodice koja ostvaruje pravo na novčanu socijalnu pomoć), korisnike dodatka za pomoć i negu drugog lica (korisnike dodatka za pomoć i negu drugog lica, uvećanog dodatka za pomoć i negu drugog lica kojima isplatu dodatka vrše centri za socijalni rad, penzionere kojima isplatu dodatka za tuđu negu i pomoć vrši Republički fond penzijsko invalidsko osiguranja, a nije ostvario pravo na uvećani dodatak i invalidnu deca koja ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i negu drugog lica) i korisnike posebne novčane naknade.

Ovim zaključkom obuhvaćena su i lica koja su u postupku ostvarivanja prava zaključno sa 24. novembrom, kojima će rešenje o ostvarivanju prava biti doneto najkasnije do 31. decembra.

Članovi Vlade usvojili su više zaključaka o formiranju radnih grupa koje treba da koordiniraju aktivnosti u vezi sa unapređenjem materijalnog položaja zaposlenih u više oblasti.

Obrazovana je Radna grupa za koordinaciju aktivnosti unapređenja robno-tržišnog poslovanja poljoprivrednim proizvodima, kojom će predsedavati premijerka Ana Brnabić, za njenog zamenika imenovana je ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković, a članovi su predstavnici resornog ministarstva, udruženja poljoprivrednika i predstavnici drugih relevantnih institucija.

Obrazovana je i Radna grupa za koordinaciju aktivnosti unapređenja materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u zdravstvenom sistemu, čiji će zadatak biti da izvrši analizu postojećeg normativnog okvira kojim se uređuju prava, položaj i plate zaposlenih u zdravstvu i da predloži mere za unapređenje zdravstvenog sistema u vezi sa materijalnim i radno- pravnim položajem zaposlenih u tom sistemu. Radnu grupu će činiti predstavnici Vlade i reprezentativnih sindikata u oblasti zdravstva.

Vlada je danas obrazovala i Radnu grupu za koordinaciju aktivnosti unapređenja materijalnog i radno-pravnog položaja zaposlenih u sistemu socijalne zaštite, a njen zadatak biće da predloži mere za unapređenje sistema socijalne zaštite u vezi sa materijalnim i radno-pravnim položajem zaposlenih u tom sistemu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja počelo je pregovore sa predstavnicima dva sindikata – zaposlenih u socijalnoj zaštiti i zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti radi unapređenja ovog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari