Vlada postavila novi menadžment u FAP-u 1

– Radnici FAP-a juče su zamrzli štrajk, samo dan nakon što su ga ponovo odmrzli, pošto je Vlada Srbije na jučerašnjoj sednici postavila novog direktora u tom preduzeću, koje je je pre početka protesta, zaposlenima dugovalo devet plata.

Kako je izjavio predsednik Štrajkačkog odbora FAP-a Miroslav Mršević, novi direktor je Ranko Vuković, koji je ranije rukovodio Industrijom motora Rakovica, a trenutno se nalazi u Privrednoj komori Srbije. Radnici očekuju da novo rukovodstvo već sutra uđe u fabriku i očekuju da će sa njim FAP uspeti da nastavi poslovanje i po isteku 31. maja, kada prestaje zaštita ovog preduzeća.

Promena rukovodstva je bila primarni zahtev štrajkača, pored isplate zaostalih zarada. Štrajk je prvo počeo 23. februara, da bi nedelju dana kasnije, 3. marta, prvi put bio zamrznut, pošto je sa Vladom postignut dogovor o isplati dugovanja. Od tada su radnici FAP-a dobili dve od devet zaostalih plata. Međutim, do realizacije drugog dela dogovora, koji se odnosio na promenu menadžmenta, nikako nije dolazilo.

Nezvanično razlog je bilo to što niko od lokalnih kandidata iz same fabrike ili grada nije hteo da se prihvati te funkcije, dok su štrajkači tražili da novi direktor dođe iz Beograda, pa čak i da FAP bude pretvoren u javno preduzeće. Problem je bio i to što su štrajkači želeli da država obezbedi da svih 650 radnika zadrži svoj posao i da FAP ima garantovani otkup kamiona, što su bili zahtevi kojima Vlada nije mogla da izađe u susret.

Zbog svega toga, radnici su štrajk obnovili prekjuče, pošto 10. marta nije postavljen novi direktor, iako je postojao dogovor da tog datuma bude imenovano novo rukovodstvo.

Premijer Aleksandar Vučić juče je potvrdio da će FAP novog direktora dobiti do danas, pritom nazvavši „potpuno besmislenim“ štrajk u tom preduzeću. Vučić je dodao i da štrajkuje samo manji broj radnika.

U FAP-u je trenutno zaposleno 650 ljudi. Radnicima se duguje sedam plata, pošto je FAP jedno od 10 preduzeća u restrukturiranju koje država još štiti od poverilaca, pitanje je da li će moći da opstane nakon 31. maja kada ta zaštita prestaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari