Radnici EPS-a obustavili protest: Čekaju pregovore s Vladom Srbije 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

– Nakon što je predstavnicima Sindikata EPS “Kolubara” na današnjem sastanku sa Anom Brnabić, predsednicom Vlade Srbije, garantovano usvajanje trogodišnjeg poslovnog plana Elektroprivrede Srbije, što je preduslov za povećanje zarade zaposlenima u tom preduzeću za šest odsto i dogovoreni pregovori o dodatnom povećanju ličnih dohodaka radnika, Sindikat radnika EPS-a, u čijem sastavu deluje Sindikat EPS “Kolubara” koji je jutros u Rudarskom basenu “Kolubara” organizovao protest upozorenja, doneo je odluku o prekidu daljih štrajkačkih aktivnosti, kaže za Danas Radoslav Krsmanović, predsednik Sindikata EPS “Kolubara”.

Radnici RB “Kolubare” održali su jutros štrajk upozorenja u trajanju od sat vremena. Protest je organizovan na utovarnom mestu Drobilane „Tamnava isočno polje“, a iako je bilo najava da će biti blokiran odvoz uglja za Termoelektranu “Nikola Tesla” u trajanju od 60 minuta, nakon poziva premijerke Ane Brnabić na razgovor u Vladu Srbije sa početkom u 11 sati od toga se odustalo.

– U zgradi Vlade razgovarali smo sa premijerkom Brnabić i njenim saradnicima. Rečeno nam je da Vlada usvaja trogodišnji plan poslovanja EPS što omogućava porast zarada zaposlenih u preduzeću za šest odsto. Međutim, mi smatramo da to povećanje zbog inflatornog udara treba da bude veće i to je istovremeno jedan od naših zahteva zbog kojih smo ušli u protestne aktivnosti. Odluka o tome je naime doneta na nivou Štrajkačkog odbora Sindikata radnika EPS-a. Na sastanku sa premijerkom je dogovoreno da počnu pregovori u vezi tog našeg zahteva koji će se održati naredne sedmice. Dok traju pregovori mi nećemo imati nikakve aktivnosti na terenu, odnosno neće biti protestnih i štrajkačkih manifestacija – objašnjava Krsmanović.

Podsećanja radi, pre jutrošnjeg protesta u RB “Kolubara”, u ponedeljak 13. marta u Termoelektrani “Nikola Tesla” u Obrenovcu u organizaciji Sindikata smenskih radnika TENT-a i Sindikata EPS “TENT” održan je protest upozorenja sa zahtevom da se povećaju plate zaposlenih u tom preduzeću koje su već tri godine na istom nivou iako je u međuvremenu došlo do rasta inflacije. Tada se na protestu ispred upravne zgrade TENT-a okupilo oko 500 zaposlenih kojima se nije obratio niko od predstavnika poslovodstva.

Nakon toga je Štrajkački odbor Sindikata radnika EPS-a doneo odluku o održavanju protesta i u RB “Kolubara”, koji je jutros sprovela njegova podružnica u tom preduzeću.

S druge strane, bivši predsednik Sindikata radnika EPS-a Milan Đorđević, koji naglašava da je u oktobru 2021. godine nelegitimno smenjen i da i dalje zastupa interese većine članova te sindikalne organizacije pozvao je sinoć zaposlene u Rudarskom basenu “Kolubara” da se suzdrže od protesta jer je u ovom trenutku on potpuno nepotreban.

– S obzirom da je izvesno usvajanje trogodišnjeg poslovnog programa EPS-a na sednici Vlade poziv rudarima da organizuju protest u “Kolubari” je besmislen, predstavlja promašaj i jedino čemu služi je lična promocija onih koji su ga najavili. Isto važi i za protest koji je pre toga održan u TENT-u. Njihovo održavanje je neozbiljno i degradira instituciju štrajka. Naime, tako nešto može da predstavlja problem za situaciju kada će zaista postojati razlozi za štrajk a ta institucija je sada istrošena nepotrebno na nešto što je potpuno izvesno – naglašava Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari