Vlada Severne Makedonije usvojila set preporuka i obaveza za štednju struje 1Foto: Pixabay

Vlada Severne Makedonije usvojila je danas set zaduženja državnim i javnim institucijama i preporuka gradjanima i privredi za štednju struje, koji će se primenjivati od 1. septembra ove do 31. marta naredne godine.

„Cilj koji treba postići je smanjenje potrošnje energije za 15 odsto poredjeno sa istim mesecom prethodne godine“, rekao je ministar ekonomije Severne Makedonije Krešnik Bekteši na konferenciji za novinare

Bekteši je istakao je da su prgognoze da Severnu Makedoniju, region i Evropu očekuje jedna od najtežih zima na energetskom planu i da je njegovo ministarstvo napravilo set preporuka i zaduženja kako bi „lakše podneli period koji nas čeka i kako bi imali nesmetano snabdevanje električnom energijom i njeno efikasno korišćenje“

On je rekao da su tim paketom nazvanim „Ušteda struje za bezbednu zimu“ za domaćinstva i preduzeća date samo preporuke kojih treba da se pridržavaju kako bi uštedeli električnu energiju, dok su za ustanove predviđene posebne obaveze i kazne ako ne bude ispunjen plan

Prema rečima Bektešija, preporuke, uputstva i dužnosti dele se u nekoliko kategorija, pre svega, u zavisnosti od toga da li su u pitanju domaćinstva, preduzeća ili prostorije javnih objekata u državnoj svojini (ministarstva, agencije, organi državne uprave, državna preduzeća, opštine i grad Skoplje)

Među brojnim preporukama, između ostalog je i ona da građani vodu u bojleru greju samo kada im je to potrebno i po mogućnosti u vreme niske tarife, tokom noći.

Preporučeno je i da mašine za veš i suđe koriste samo kad su puni tokom jeftinije tarife, kao i da se isključuju sijalice u prostorijama kada u njima ne borave duže vreme, kao i da se kompjuter ugasi posle rada i da isključuju punjači za mobilne.

Građanima i kompanijama je preporučeno, a javne i državne institucije su obavezane da u sezoni hlađenja temperatura klima uređaja ne treba da bude niža od 27 stepeni, a u grejnoj sezoni ne viša od 20 stepeni.

Državnim ijavnim instucijama je naloženo da ne koriste osvetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti.

Jedna od obaveza je i da se od 1. septembra isključi dekorativna rasveta na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, a data su i brojna uputstva kako da se poboljša izolacija objekata.

Opštine i Grad Skoplje treba da naprave raspored, tako da se na pola ulica i bulevara gasi javna rasveta, naizmenično, na jedan dan, a  Javnom preduzeću Putevi da odmah počne sa smanjenjem osvetljenja na državnim putevima do minimalnog bezbednog obima.

Generalni direktor Eletektrana Severne Makedonije (ESM) Vasko Kovačevski je rekao da ta državna kompanija radi maksimalnim kapacitetom, u skladu sa trenutnim mogućnostima elektrana i resursima.

„Potrebe za električnom energijom EVN houma za građane i male potrošače podmirujemo isključivo iz sopstvene domaće proizvodnje, odnosno ESM ne nabavlja struju. Isključivo nabavljamo ugalj i mazut, čime ćemo povećati proizvodnju u ovom periodu, a što je još važnije – u periodu predstojeće grejne sezone“, rekao je Kovačevski.

Prema rečima direktora ESM, ta kompanija je u prvih sedam meseci ove godine proizvela 2.194 gigavat-časova (GVh) električne energije, što je 15 odsto više nego u istom period prošle godine, kada je proizvedeno 1.914 gigavat-sati.

„Povećana proizvodnja ove godine je posledica povećanja proizvodnje iz termoelektrana REK Bitola i REK Oslomej za 40 odsto. kod hidroelektrana ove godine imamo značajnu uštedu vode i smanjenje proizvodnje za 25 odsto u poredjenju sa prvih sedam meseci lane“, rekao je Kovačevski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari