Vlada Srbije i "Rio Tinto" planiraju da traže partnera za proizvodnju baterija ili e-automobila 1Foto:Beta-AP

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da njena vlada i kompanija „Rio Tinto“ planiraju da zajedno traže potencijalnog strateškog partnera koji bi u Loznici otvorio fabriku za proizvodnju električnih baterija ili električnih automobila, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Brnabić je prilikom posete toj kompaniji u Loznici koja radi na projektu „Jadar“ za istraživanje rude „jadarit“ (s mineralom litijuma), rekla da bi taj treći partner koristio litijum i sve ostalo iz hemijskog postrojenja „Rio Tinta“ kao osnovu za dalji, finalni proizvod, koji bi trebalo da podigne „ukupnu srpsku ekonomiju“.

„Ovo je potencijal, koji je važan, ne samo za Loznicu, već i za čitavu zemlju. Projekat koji sprovodi Rio Tinto je Srbiju već stavio na svetsku mapu“, rekla je Brnabić.

Ponovila je da taj projekat „zaista može da promeni našu zemlju“.

Brnabić je rekla da Srbiju najverovatnije očekuju tri veoma važna događaja, a prvi je dogovor sa kompanijom „Rio Tinto“ da u Srbiju preseli svoje laboratorije i sve kompleksne analize koje rade u svom postrojenju u istraživačkom centru u Australiji.

Početak izgradnje postrojenja se može očekivati krajem 2021. godine, rekla je Brnabić i navela da je jedan od važnih događaja nalaženje partnera za izgradnju fabrike finalnih proizvoda.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao je da „ako sve bude kako je planirano, krajem 2024. godine, odnosno početkom 2025. godine može se očekivati početak eksploatacije rude jadarit“.

Investicija u otvaranje rudnika procenjuje se, prema njegovim rečima na 1,5 milijardi dolara.

On je istakao da su završena geološka istraživanja i da će „Rio Tinto“ u narednih 18 meseci uraditi studiju izvodljivosti, overiti rezerve i zatražiti dozvolu za izgradnju rudnika.

Dodao je da je ta kompanija u istraživanja na lokaciji „Jadar“ uložila više od 200 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari