Vlada Srbije usvojila predlog izmena Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije 1Foto: Pixabay/Skeeze

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE), kojim će biti omogućen dalji razvoj sektora OIE, uključujući i sprovođenje aukcija za nove kapacitete iz obnovljivih izvora.

„Izmenama zakona postiže se balans između dva podjednako važna cilja, veće integracije OIE u naš energetski sistem i obezbeđenja sigurnog rada elektroenergetskog sistema u Srbiji“, rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Dodala je da će se izmenama zakona omogućiti sprovođenje aukcija na način koji će investitore brže integrisati na tržište i omogućiti im preko potrebnu predvidljivost u pogledu troškova i podsticaja, a sa minimalnim troškovima po građane i državu. Omogućiće se i podsticanje privatnih investicija u OIE, uz veću dostupnost proizvodnih kapaciteta za naše građane i privredu iz zelenih, čistih izvora.

Ministarka je podsetila da Srbija trenutno oko dve trećine struje dobija iz uglja i da je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ključno za uspešno sprovođenje energetske tranzicije i smanjenje negativnog uticaja energetskog sektora na životnu sredinu.

„Da bismo to postigli, potrebno je bolje definisanje uloge i odgovornosti svih učesnika, kako bismo imali i veću proizvodnju zelene energije i stabilnost elektroenergetskog sistema i to je ono što želimo da postignemo kroz izmene ovog zakona“, navela je ministarka Đedović.

Izmene zakona doprineće i rešavanju pitanja velikog broja zahteva za priključenje vetroelektrana i solarnih elektrana na elektroenergetski sistem koji izazivaju zabrinutost kod operatora sistema, između ostalog, kroz adekvatnije regulisanje odgovornosti prema elektroenergetskom sistemu komercijalnih projekata.

Jedna od promena u predloženim izmenama i dopunama Zakona o korišćenju OIE odnosi se na ograničenje instalisane snage kupaca-proizvođača, u skladu sa sličnom praksom u EU i Energetskoj zajednici. Predloženo rešenje, kako je objašnjeno, ima za cilj da postojeći model kupca-proizvođača, koji uključuje značajne povoljnosti i izuzeća u odnosu na obaveze ostalih učesnika na tržištu prema operatorima sistema, funkcioniše u jasno definisanim granicama kapaciteta koji su prihvatljivi sa aspekta sigurnosti rada elektroenergetskog sistema, i da omogući veće učešće građana i male privrede u energetskoj tranziciji, podstičući bolju uravnoteženost proizvodnje i potrošnje kupaca-proizvođača tokom godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari