Vlada Srbije usvojila Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa 1foto FoNet/Nenad Ðorđević

Vlada Srbije usvojila je danas Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu tog energenta, što će za posledicu imati povećanje cene prirodnog gasa za 11 odsto.

To će uticati na krajnje potrošače čija će nabavna cena ovog energenta biti uvećana najviše do tog iznosa, navodi se u saopštenju posle sednice Vlade Srbije.

Kako se dodaje, cilj Uredbe je otklanjanje posledica skoka cene gasa kao način ublažavanja posledica energetske krize u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na njegovo koršćenje.

Vlada je usvojila i izmenjenu Uredbu o vanrednoj interventnoj meri podrške proizvođačima brašna, kojom su obezbeđena dodatna sredstva u iznosu od 193.558.000 dinara za proizvođače koji su to pravo ostvarili.

Usvojena je i izmenjena Uredba o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima suncokreta roda 2022. godine, kako bi se očuvala stabilnost njihovog dohotka.

Vlada je usvojila i Predlog zakona o izmeni Zakona o državnim službenicima, kojim se do 2025. godine odlaže obaveza sprovođenja javnog konkursa za prijem u radni odnos na određeno vreme zbog privremeno povećanog obima posla.

Do tada će se, kako je definisano, u skladu sa procesom modernizacije i digitalizacije uspostaviti Informacioni sistem za upravljanje ljudskim resursima, koji će biti podrška inoviranom kadrovskom planiranju, što je preduslov da se osigura dovoljan broj kvalifikovanih i kompetentnih zaposlenih u upravi, radi postizanja strateških ciljeva, navodi se u saopštenju.

Na sednici je usvojena Uredba o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Srbije, kojom je za narednu godinu obezbeđeno 500 miliona dinara za dodelu 100.000 vaučera u vrednosti od po 5.000 dinara za subvencionisani odmor građana u Srbiji.

Vaučeri mogu da se iskoriste najkasnije do 20. novembra 2023. godine, a pravo na njih imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva i studenti.

Vlada Srbije usvojila je i Predlog zakona o filmskom i ostalom audiovizuelnom nasleđu, imajući u vidu potrebu za sistemskim uređenjem svake pojedinačne oblasti zaštite kulturnih dobara shodno svojim specifičnostima.

Ova zakonska rešenja predstavljaju uslov sistemskog pristupa i uređenja ove oblasti na sveobuhvatan i svrsishodan način, s obzirom na njen značaj ne samo za istoriju, nauku i kulturu, već i za zadovoljavanje potreba građana.

Vlada je usvojila i Zaključak kojim su iz budžeta obezbeđena sredstva Opštini Svilajnac za hitnu sanaciju visećeg mosta preko Velike Morave, s obzirom da on nije bezbedan za upotrebu usled oštećnja koja su nastala kao posledica poplava.

Usvojen je i Zaključak kojim su iz budžeta obezbezbeđena sredstva Čačku za hitnu sanaciju mosta preko Zapadne Morave koji spaja sela Mršinci i Mrčajevci, što je jedini most od Čačka do Kraljeva, a trenutno je preko njega obustavljen saobraćaj.

Na sednici su donete i odluke da se za spomenik kulture proglase crkve svetog proroka Ilije u Jadranskoj Lešnici, svetog Ilije u Mehovinama, svetog apostola Petra i Pavla u Lešnici i svetog apostola i jevanđeliste Luke u Jaloviku.

Večeras u 20 časova biće održana sednica Vlade u Palati Srbija, kojoj će na poziv premijerke Ane Brnabić prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari