Vlada usvojila budžet za 2024. godinu, deficit 197 milijardi dinara, rast plata u javnom sektoru, penzija i minimalca 1foto (BETAPHOTO/KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA VLADE SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIĆ)

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o budžetu za 2024. godinu.

Budžetom za baredbu godinu planirani su ukupni prihodi i primanja u državnoj kasi u iznosu od 2.040,9 milijardi dinara, što je za 136,9 milijardi dinara, odnosno 7,2 odsto više u odnosu na iznos prihoda predviđenim rebalansom budžeta za ovu godinu.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, predloženi budžet je razvojni, što podrazumeva nastavak visokih ulaganja u kapitalne investicije, izgradnje auto-puteva, brzih pruga, škola, bolnica, politike povećanja plata i penzija, kao i izgradnje zemlje i zaštite životnog standarda građana.

Budžet predviđa deficit budžeta od 197 milijardi dinara, što je 2,2 odsto BDP-a. Deficit u ovoj godini planiran je prvobitno na 3,3 odsto BDP-a, a rebalansom je smanjen na 2,8 odsto BDP-a.

Ministarstvo finansija je kalkulisalo budžet sa pretpostavkom privrednog rasta od 3,5 odsto naredne godine. Prema tome, javni dug države projektovan je na 51,7 odsto BDP u 2024. godini.

U srednjem roku predviđa se postepeno smanjenje deficita sektora države na nivo od 1,5 odsto BDP u 2026. godine i pad učešća javnog duga na 50 odsto BDP.

Novim budžetom formalizovano je najavljeno povećanje penzija od 1. januara za 14,8 odsto, plata u javnom sektoru za 10 odsto i minimalne zarade za 17,8 odsto.

Uporedo sa povećanjem minimalne zarade neoporezivi deo plate povećava se sa 21.712 na 25.000 dinara, odnosno za 15,1 odsto.

Za kapitalne investicije naredne godine na nivou države planirano je da se izdvoji 6,8 odsto BDP-a, odnosno 598,8 milijardi dinara.

Na sednici je usvojen i izmenjen i dopunjen Predlog zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim se, između ostalog, predlaže povećanje maksimalne površine obrađenog poljoprivrednog zemljišta sa 20 na 100 hektara za koje može da se ostvari pravo za osnovne i proizvodno vezane podsticaje za biljnu proizvodnju.

Takođe, ovim izmenama povećan je minimalni iznos premije za mleko sa deset na 15 dinara, kao i minimalani iznos za osnovne podsticaje po površini biljne proizvodnje sa 6.000 dinara na 12.000 dinara. Izmene Predloga zakona predviđaju i mogućnost da lice koje obrađuje poljoprivredno zemljište koje nije u njegovom vlasništvu, prijavi nadležnom ministarstvu katastarske parcele koje obrađuje, a koje nisu upisane u njegovom poljoprivrednom gazdinstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari