Bivši rukometaš i sadašnji naprednjak Vladimir Mandić planira nadgradnju zgrade u Savamali 1Foto: N1/Google earth

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda oglasio je javnu prezentaciju urbanističkog projekta za rekonstrukciju, adaptaciju i nadgradnju stambeno-poslovnog objekta u Ulici Kraljevića Marka 2. Kao investitor se navodi kompanija „Manco plus“ koja je u vlasništvu bivšeg rukometaša Vlade Mandića, inače istaknutog člana vladajuće Srpske napredne stranke, piše N1.

U dokumentaciji urbanističkog projekta koji je izradila „Gavrilović konsalting“, objašnjava se da se u prizemlju zadržava postojeća ulična fasada objekta, dok se u unutrašnjosti parcele planira rušenje dela objekta kako bi se ostvarila maksimalna dozvoljena zauzetost od 60 odsto, dozvoljena Planom generalne regulacije.

Postojeća jednospratna zgrada biće nadzidana, tako da će imati prizemlje tri sprata i potkrovlje. Visina venca je, kako se navodi, usklađena sa visinom venca susednog objekta – kulturnog dobra „Vučina kuća na Savi“.

Postojeća ulična fasada objekta biće u potpunosti zadržana, dok je nadgradnja objekta, kako se navodi, planirana tako da svojim oblikovno – arhitektonskim karakteristikama odgovara duhu postojećeg urbanog tkiva i obezbeđuje formiranje kvalitetnog ambijenta.

Potrebe za parkiranjem su, kako se objašnjava, rešene u dvoetažnoj podzemnoj garaži, kojoj se pristupa autoliftom. Кapacitet podzemne garaže je 26 vozila, čime su zadovoljeni normativi za projektovani broj stanova i površinu poslovnog prostora, stoji u urbanističkom projektu.

Na osnovu analize koju je izvršio Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, a na zahtev investitora, zaključeno je da se prilikom planiranja i projektovanja predmetne intervencije maksimalno očuvati svojstva susednog objekta (spomenika kulture Vulina kuća na Savi) i kulturnih dobara u neposrednom okruženju (hotela Bristol i Beogradske zadruge), i njihovu harmoničnu tradicionalnu urbanu matricu kao dela javnog gradskog prostora posebnih kulturno-istorijskih, arhitektonsko-urbanističkih i ambijentalnih vrednosti.

Iz Zavoda podsećaju i da je prema Planu generalne regulacije, dogradnja i nadziđivanje postojećih objekata (na ovom prostoru) moguće ako se istraživanjem utvrdi da su isti fundirani na odgovarajući način i da uvećanje opterećenja na temelje neće izazvati posledice po objekat.

Zavod takođe nalaže da se objakat u Ulici Kraljevića Marka 2 mora sačuvati na uličnoj regulaciji u svom autentičnom arhitektonsko-likovnom izrazu i materijalizaciji, zadržavajući gabarit izvornog objekta, fizičku strukturu, konstruktivni sklop i integritet objekta, kao i sve elemente arhitektnoskih, urbanističkih i ambijentalnih vrednosti koje predmetni objekat i lokaciju, zajedno sa mikro ambijentom, čine posebno vrednim i reprezentativnim.

Nadziđivanje se, kako se dodaje, treba planirati uzimajući u obzir sve relevantne parametre zatečenog prostora i mirko ambijenta, svojstvene karakteristike postojeće arhitekture i tipologije gradnje na uličnoj regulaciji u okviru zatečene urbane matrice, a pre svega činjenicu da se predmetna lokacija nalazi u okviru zaštićene okoline kulturnog dobra „Vučina kuća na Savi“, što, kako se ističe, predstavlja osnovno polazište za planiranje i projektovanje, odnosno za definisanje volumetrije i određivanje visinske regulacije intervencija nadziđivanja predmetnog objekta. Pritom se postojeći prizemni objekat, kako se navodi, mora integrisati u planiranu dogradnju sa kojom bi formirao jedinstvenu arhitektonsko-građevinsku celinu.

Predloženi idejni projekat rekonstrukcije, adaptacije i nadgradnje objekta u Ulici Kraljevića Marka dobio je i saglasnost Društva arhitekata Beograda.

Bivši rukometaš i sadašnji naprednjak Vladimir Mandić planira nadgradnju zgrade u Savamali 2
foto ATAImages/Antonio Ahel

Kao investitor je u urbanističkom projektu navedena kompanija „Manco plus“, koja je u vlasništvu bivšeg rukometaša Vladimira Mandića, inače istaknutog člana vladajuće Srpske napredne stranke.

Sedište kompanije „Manco plus“ je takođe u Ulici Kraljevića Marka, na broju 9, a taj objekat našao se u fokusu javnosti nakon izbora, održanih 17. decembra prošle godine, pošto je Stranka slobode i pravde (SSP) u njemu otkrila tzv. „fantomske“ birače.

SSP je, naime, utvrdio da su na adresi Kraljevića Marka 9, za beogradske izbore bila prijavljena 154 birača. Za republičke izbore, na istoj adresi, bio je prijavljen 121 birač.

„Vlada Mandić koji je u SNS zadužen za izborne krađe na svom hotelu u Kraljevića Marka broj 9, prijavio je i Marjanović Sretka, predsednika Skupštine opštine u Sokolcu, a znamo da je predsednik opštine Sokolac glasao na Vračaru. Zatim Aleksandar Majdov, vršilac dužnosti pomoćnika direktora Kazneno-popravnog zavoda u Bijeljini. Tu su i Daliborka Milović, poslanica u parlamentu Bosne i Hercegovine, Sava Savić predsednik opštinskog odbora Narodnog fronta u Višegradu, Velimir Šekarić iz Tuzle koji je bio kandidat Srpske radikalne stranke u Tuzli. Na spisku je i Zorica Stevanović, po svemu sudeći šef pisarnice u sudu u Zvorniku“, ukazala je tada potpredsednica beogradskog odbora SSP-a Ana Gođevac.

Vladimir Mandić je, prema pisanju portala Nova.rs, poverljivi čovek SNS. Svojevremeno je bio optužen, pa oslobođen za pokušaj ubistva.

U septembru 2022. godine, policija u Banjaluci ga je uhapsila u naselju Borik, a zajedno sa njim je uhapšen i Adam Šukalo, takođe funkcioner Srpske napredne stranke.

Policajci su tada zaustavili automobil u kojem su bila njih dvojica, pretresla vozilo, a potom ih, navodno bez objašnjenja, privela. Oni su saslušani u policiji, a potom pušteni, ali nije bilo obrazloženo da li su saslušani u svojstvu građanina ili ih organi Republike Srpske sumnjiče za neko krivično delo.

Tokom kampanje za lokalne izbore u Nikšiću, u Crnoj Gori, Mandić je privođen sa još osam osoba, među kojima je bila i „bezbednosno interesantna osoba“ iz Beograda Dane Šijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari