Vladimir Živanović: Zlatibor uvek nudi nešto novo

JUBILARNI(ST)

Ostavite komentar


  1. Ove godine sam prvi put bio na Zlatiboru. Verujem da ga neću posećivati narednih desetak godina, bar kada se radi o naseljima Zlatibor i Čajetina.

    Obzirom da se radi o najposećenijoj domaćoj turističkoj destinaciji, očekivanja su nam bila visoka. Nažalost, lista stvari koje nam se nisu dopale nije kratka:

    – Velik broj gradilišta. Hoteli i pansioni se grade na svakom koraku. Čak i u vreme turističke sezone, radnici počinju da rade od rane zore. Naravno, svako gradilište proizvodi buku i prljavštinu. Blato i prašina su svuda oko gradilišta, na putevima i stazama. Ne računajte na duže spavanje.
    – Osim gradilišta, sama naselja obiluju drugom prljavštinom i smećem.
    – Naseljem nije moguće prijatno šetati, pogotovo kada imate dečija kolica. Osim gradilišta, trotoari su blokirani i automobilima. Na nekoliko prometnih mesta, automobili su konstatno parkirani na pešačkoj stazi, potpuno je blokirajući. Tamo gde nema automobila, trotoar blokiraju frižideri sa pićem i zamrzivači sa sladoledom
    – Velik broj prodavnica, kioska i tezgi takoće blokira put. Osim toga, primetan i izrazit nesklad u dizajnu objekata, a naročito reklama. Svuda sija, blješti i trepće. Na primer, veliki, ljubičasti, svetleći natpisi prodavnica nameštaja nikako se ne uklapaju u ambient Zlatibora.
    – Dobar deo lokalnih puteva je u veoma lošem stanju. Sam prilaz naselju Zlatibor iz pravca juga je prekriven rupama.

    Sama priroda je veoma lepa. Pećine, vodopade i Sirogojno vredi posetiti. Ali pansioni, hoteli i naselja veoma kvare sliku.

    Primetili smo i mnogo posetilaca iz drugih zemalja – Italije, Španije i dalekog istoka. Kao građanina Srbije – bilo me je sramota.

    Svima bih preporučio da pronađu manje posećene i manje urbane turističke destinacije.

    Radi reference, polu-pansion za četvoročlanu porodicu sa dva deteta od 1 i 4 godine smo plaćali oko 100 EUR.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Nikolić, TV novinarka

List Danas je važniji nego ikada ranije. Kada ne bi bilo takvih novina, ne bismo ni znali kako prave novine treba da izgledaju.