Vlahović: Kroz argumentovanu raspravu do kvalitetno održivih rešenja 1Foto: Fonet/ Nenad Đorđević (arhiva)

Obraćanjem predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić i zaključnim razmatranju a Aleksandra Vlahovića, predsednika Saveza ekonomista Srbije, završen je 27.Kopaonik biznis forum koji je do sada privukao najveći broj učesnika.

Na Forumu je bilo više od 1300 učesnika, oko 200 panelista, bilo je organizovano 28 panela na kojima je bilo interesantnih rasprava.

„Kopaonik biznis forum godinama unazad pokušava da postavi platformu za dijalog različitih učesnika u društvenom i političkom životu i u skladu s tim na Forumu su prisutni privrednici, akademičari, ljudi koji dolaze iz nauke, međunarodnih finansijskih organizacija, ali i oni koji kreiraju ekonomsku politiku. Smatramo da samo kroz jednu argumentovanu raspravu tih učesnika može doći do kvalitetno održivih rešenja„, zaključuje Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije i programskog odbora KBF.

I ovogodišnji Kopaonik biznis forum imao, je regionalni karakter. „Nastojaćeno da sve više regionalizujemo skup, i da sve više prostora dajemo regionalnim zajedničkim temama“.

Centralna tema Foruma bila je četvrta industrijska revolucijaizazovi budućnosti.

„Ove godine smo definisali centralnu temu koja je podjednako važna za sve zemlje u regionu, jer su, u toku velike dramatične promene koje će promeniti svet, način na koji će proizvoditi, distribuirati i razmenjivati vrednost i promeniti odnose između pojedinaca, a onda i svih institucija i samog pojedinca„.

Teme koje su se pokretale na Forumu, bile su prilagođene centralnoj, govorilo se o obrazovanju koje, prema rečima Vlahovića, mora da bude stub razvojne politike naše zemlje i čitavog regiona, o veštačkoj inteligenciji, ali i o potrebi da se posebna pažnja posveti klimatskim promenama.

Činjenica je da je upravo to pitanje postalo naročito važno poslednjih nekoliko godina. Potrebno je da se jedan deo kapitalnih investicija usmeri na ovu oblast jer to može blagotvoro uticati na povećanje rasta„.

Što se Srbije tiče, Aleksandar Vlahović ističe da je zaključeno da postoji makroekonomska stabilnost, kao i da postoji fiskalni prostor za održivi rast.

„U ovom trenutku rano je da dođemo do pravih i konkretnih zaključaka, a u narednom periodu dobićemo sumirane zaključke sa svih panela i izaći ćemo sa dokumentom koji se zove Kopaonik koncenzus koji ćemo uputiti javnosti, ali i svim kreatorima ekonomske politike, Vladi Republike Srbije i Narodnoj banci Republika Srbije„, zaključio je Vlahović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari