"Vlast finansira propagandu umesto kapitalnih projekata" 1Foto: EPA-EFE/ ZSOLT CZEGLEDI

Dok pokrajinski premijer Igor Mirović kaže da je u protekle tri i po godine ostvareno 95 odsto onoga što je planirano, a posebno je istakao da četvorogodišnji mandat završava sa pokrajinskim budžetom većim za 18 milijardi dinara, opozicija tvrdi da je vrlo malo onoga što je vlast planirala i ostvareno u prvih devet meseci ove godine.

Prema oceni radikala Đurađa Jakšića, vlast je ulupala više stotina miliona dinara iz budžeta na programe i projekte koji su čist promašaj i nemaju nikakvu upotrebnu vrednost.

On je u te projekte uvrstio novu zgradu RTV u koju je uloženo 692 miliona dinara, 92 miliona u famozni Fond evropski poslovi, a isto toliko u paralelnu instituciju Razvojnu agenciju Vojvodine.

„Više desetina miliona dinara bačeno je u finansiranje fantomskih NVO i na pranje novca preko novoformiranih medija“, kazao je Jakšić, dok je Svetlana Kozić (NS) dodala da se taj novac koristi u stvari za političku propagandu SNS.

Novac namenjen merama populacione politike je prepolovljen, znatno povećana sredstva za nabavku robe i usluga, a prema rečima Gordane Kozlovački (DS) sredstva budžetske rezerve povećana su za četiri puta i narasla su na 1,3 milijarde dinara. Taj novac se deli kapom i šakom, od obećane štednje nema ništa, i potrošeno je već oko 1,1 milijarde.

Najlošije ostvarenje budžeta je u Upravi za kapitala ulaganja – 31,8 odsto od planiranih osam milijardi dinara, iako je taj deo budžeta manji od lanjskog za 15 miliona evra.

Opozicija je ukazala da nema ni traga od pompezno najavljenih grandioznih projekata kao što su autoputevi Novi Sad-Zrenjanin-Beograd, Novi Sad-Ruma sa tunelom kroz Frušku goru i drugih. U LSV posebno ukazuju da je pokrajinski budžet uvek bio u ravni sa budžetom Grada Beograda, a sada, iako stalno nominalno raste, sa 75 milijardi dinara je upola manji od kase glavnog grada Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari