Voćari, zbog niskih temperatura, strahuju da će izostati oprašivanje voćki 1Foto: Pixabay/Pixel2013

Voćari i poljoprivredni stručnjaci iz Rasinskog okruga strahuju od izostanka oprašivanja i mogućih mrazeva, nakon što niske aprilske temperature i sneg koji je pao početkom meseca, prema njhovim navodima, nisu izazvale veću štetu na voćkama u tom kraju.

Posledice aprilskog snega i hladnog vremena će se, prema rečima savetodavca za voćarstvo u Poljoprivredno savetodavnoj i stručnoj službi Kruševac Momira Nedića, videti kada otopli, a sve dok na biljkama stoji potencijalni plod ne može da se kaže da će rod izostati.

„Problem jeste što su mnoge voćke u punom cvetanju, vreme je hladno i nepovoljno za let pčela i drugih polinatora, kao i za proces oplodnje i zametanja plodova. Sve voćke koje su u punom cvetu u riziku su od mogućih mrazeva, ali i od mogućeg izostanka oplodnje“, kazao je Nedić.

Za Gradimira Đurđevića, koji u selu Buci, u podnožju Jastrepca, nedaleko od Kruševca, ima zasade kupine i borovnice, najveći problem je to što zbog raskvašenog zemljišta kasne radovi u zasadima. Iako je u tom selu nedavno napadalo skoro 30 centimetara snega, koji je napravio mehanička oštećenja na zasadima, on ne očekuje da će to značajnije umanjiti prinos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari