Vodeća banka smanjila je troškove infrastrukture za 40 odsto, a i vi možete znatno - uz IT optimizaciju 1Foto: Promo

Uprkos rastućim investicijama u infrastrukturu, IT sistemi mnogih kompanija nisu u stanju da ispune dinamične poslovne zahteve.

Tehnološki ekosistem koji nije dovoljno performantan i fleksibilan da ide u korak sa erom promena nije samo udarac na finansije, već i na celokupno poslovanje. Kako optimizacija IT infrastrukture može da pomogne?

“IT infrastruktura postala je motor razvoja sa usponom digitalizacije. S tim u vezi, naš cilj je da omogućimo kompanijama da na najbolji način iskoriste mogućnosti koje pružaju nove tehnologije. Taj cilj uspešno ostvarujemo iz godine u godinu, radeći sa velikim i zahtevim klijentima,” ističe Ljubiša Radivojević, generalni direktor kompanije Mainstream.

Optimalan IT sistem: Ideal vs. realnost

Iako zvuči kontraintiutivno, sve veća kompleksnost poslovnih zahteva iziskuje veću jednostavnost IT sistema. Za kompanije koje se brzo razvijaju, imperativ je da sistem bude transparentan kako bi IT menadžeri mogu da imaju pregled celokupne infrastrukture i agilno reaguju na promene. Podjednako važne stavke su performantnost, skalabilnost i brzina prilagođavanja zahtevima korisnika i biznisa. Adekvatni bezbednosni mehanizmi se takođe podrazumevaju, a za maksimalne rezultate, IT sistem mora biti i troškovno efikasan.

Sve gore navedene karakteristike čine optimalnu IT infrastrukturu, čija je glavna funkcija stvaranje poslovne vrednosti. Naravno, realnost mnogih kompanija daleko od idealne. Brojni IT sistemi sastoje se od zastarelih i ridignih tehnologija kojima je kompleksno upravljati, dok skupoceni resursi (serveri) ostaju neiskorišćeni. Potrebe biznisa za brzom reakcijom stvaraju dodatan pritisak na preopterećeno IT osoblje i njihova se uloga često svodi na održavanje postojećih rešenja umesto na razvoj novih inicijativa.

Vodeća banka smanjila je troškove infrastrukture za 40 odsto, a i vi možete znatno - uz IT optimizaciju 2
Foto: Promo

Suština procesa optimizacije jeste u tome da se infrastruktura analizira sa svih aspekata te da se potom definišu predlozi unapređenja koji će IT od troškovnog centra tranformisati u centar razvoja.

Recite „ne” copy-paste pristupu

Proces IT optimizacije, poručuju iz Mainstream-a, ne bi smeo da favorizuje pojedinačne proizvode ili dobaljače. Primera radi, ako kompanija odluči da deo sistema prebaci na cloud, važno je da izabere najbolju cloud platformu za svoje potrebe.

“Generička rešenja mogu da stvore poteškoće u funkcionisanju IT sistema. Zbog toga je naš pristup da precizno utvrdimo zahteve i jedinstvene karakteristike klijentskih sistema kako bismo predložili optimalno rešenje i nivo performansi, a samim tim omogućili bolje rezultate, objašnjava Ljubiša Radivojević.

Rezultati su ono što Mainstream garantuje svojim klijentima – poslovnim liderima iz sektora ecommerca, logistike, maloprodaje, bankarstva, osiguranja i drugih industrija – čija iskustva možete da pogledate OVDE. Neki od njih, poput vodeće banke u Srbiji, uspeli su da srežu troškove infrastrukture za 40%, dok su drugi postavili čvrste temelje za digitalizaciju poslovanja. Bez obzira na ciljeve, njihovo kumulativno iskustvo pokazuje da je jednostavnost „kralj”, a optimizacija IT infrastrukture prvi korak ka uspostavljanju efikasnijeg sistema koji troši manje resursa a pruža više rezultata, brže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari