Budućnost pripada bankama koje ispunjavaju zahteve klijenata – uvek i svuda 1Foto: Shutterstock

U današnje vreme, bankarske organizacije su pod sve većim pritiskom da povećaju efikasnost i usade inovacije u svoje poslovanje kako bi ostale konkurentne. Pitanje je: koji će digitalni trendovi oblikovati budućnost bankarstva i kako ih usvojiti na najbolji način?

Mi u NF Innova posvećeni smo isključivo digitalnoj transformaciji banaka i imamo snažan fokus na inovacijama, koje postižemo kroz našu FINTENSE platformu. Od skeniranja vaših privatnih računa/faktura i saveta o tome kako potrošiti ili uštedeti svoj novac (upravljanje sopstvenim finansijama) preko proširene stvarnosti uz koju možete da pronađete najbližu poslovnicu do korišćenja Multi-Bank aplikacije za pregled svih bankovnih računa na jednom mestu, FINTENSE čini bankarstvo zabavnim za klijente, a istovremeno i manje glomaznim nego u prošlosti. Koristeći FINTESE platformu, bankarske organizacije mogu svojim klijentima da ponude najsavremenije usluge digitalnog bankarstva. Kad smo kod digitalizacije, hajde da vidimo na koje tri glavne oblasti su banke fokusirane u ovom domenu.

Bankarska digitalizacija: nove potrebe, novi trendovi, novi prioriteti

Omnichannel pristup – Za banke je važno da omoguće digitalnu interakciju sa svojim klijentima na svim kanalima, bez obzira na veličinu. Više nego ikada, kupci očekuju interakciju, podršku i prodaju na svim dodirnim tačkama i fizičkog sveta (filijale banaka), tako da je danas ključno omogućiti usluge i prodaju bilo gde i bilo kada.

Automatizacija – U prethodnoj deceniji fokus je pre svega bio na automatizaciji internih procesa bez stavljanja krajnjih kupaca i prednosti automatizacije na prvo mesto. Danas znamo da banke mogu pružiti još veću vrednost ako se fokusiraju na sveobuhvatnu automatizaciju svojih procesa usmerenih na klijente, kao što su otvaranje računa, odobravanje kredita i drugi procesi, koji se sada mogu realizovati bilo kada, 24/7, u roku od nekoliko minuta, a ne nedelja.

Pored navedenog, sve veći primat ima i integracija nebankarskih usluga u poslovanje, kao i briga o klijentima izvan bankarstva.

Budućnost pripada bankama koje ispunjavaju zahteve klijenata – uvek i svuda 2
Foto: NF Innova

Banka koja je tamo gde su klijenti

Misija naše kompanije jeste da pomognemo bankama, zajmodavcima i mikrofinansijskim institucijama da svojim krajnjim klijentima pruže najsavremenije usluge digitalnog bankarstva, smanje troškove i postanu inovativniji. Naša FINTESE platforma fokusirana je na stvaranje vrednosti za banke i njihove klijente, te garantuje brzo vreme za izlazak na tržište, zasnovano na svom proizvodnom pristupu i primeni najboljih praksi mnogih vodećih banaka širom sveta.

U skladu sa potrebama modernih banaka i njihovih klijenata, FINTENSE omogućava interakciju na bilo kojem digitalnom kanalu, prateći pravi kontekst (a ne samo sadržaj) i naprednu, end-to-end automatizaciju procesa. Na ovaj način omogućavamo otvaranje novog računa u roku od nekoliko minuta (bez posete filijali), sigurne kredite (gotovina na računu u roku od nekoliko minuta, a ne nedelja) ili savete kako da upravljate ličnim finansijama (štednja ili potrošnja).

Uz partnerstvo sa kompanijom Mainstream, FINTESE platforma dostupna je kroz cloud model isporuke koje korisnicima smanjuje investicije u fizičku infrastrukturu. Kao jedan od vodećih cloud provajdera u regionu, Mainstream nam je obezbedio modernu i brzu infrastrukturu za hosting FINTENSE platforme, kao i mesto u okviru svog Marketplace ekosistema.
Cloud omogućava dalju decentralizaciju usluga digitalnog bankarstva, tako da vidimo da svet bankarstva dobija dodatnu vrednost i korist od trendova kao što je Embedded Banking (primite kredit od svoje banke prilikom kupovine avionske karte od svog prevoznika, a da to ne tražite). Pored toga, cloud tehnologije i SaaS modeli isporuke podržavaju trenutna ispunjena kupaca, koja su veća nego ikad.

Kako dobiti bitku za krajnjeg kupca?

Bitka za krajnjeg kupca je tek počela. Mnoge kompanije sa velikom bazom klijenata pokušavaju da zaključaju svoju korisničku bazu tako što pružaju i dodatne (non-core) proizvode i usluge kako bi zadovoljile potražnju kupaca, povećale njihovu lojalnost, te unakrsnu prodaju proizvoda ili usluga. Banke prednjače jer imaju poverenje svojih klijenata i duboke uvide u njihove potrebe zahvaljujući kojima mogu da ponude usluge s dodanom vrednošću svojoj postojećoj i novoj bazi klijenata u različitim vertikalama – od osiguranja do telekomunikacija, IT ili pravnih i profesionalnih usluga – kako bi pojednostavile svakodnevne operacije i pružile vrednost klijentima kroz primamljive ponude.

Ukoliko želite da saznate više o tome kako FINTESE platforma može da ubrza i osnaži bankarsku inovaciju, zakažite besplatne konsultacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.