VOICE: Sredstva za nauku iz budžeta Vojvodine dodeljena sportskim udruženjima 1Ilustracija Foto: Pixabay/Nattanan23

Sredstva sa Konkursa za sufinansiranje projekata kod Pokrajinskog sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost dobila su i udruženja građana koja se bave sportom, kao i Udruženje rezervnih vojnih starešina, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

Među onima koji su dobili novac iz budžeta su organizacije poput Vojvođanskog bokserskog saveza, Kluba malog fudbala, Košarkaškog saveza Novog Sada, Organizacije rezervnih vojnih starešina, Univerzitetskog sportskog saveza Novog Sada, navodi VOICE.

Resorni pokrajinski sekretar Zoran Milošević rekao je da projekti navedenih organizacija „vrednosno sublimiraju naučnoistraživačku i sportsku delatnost i promovišu ličnosti koje su od značaja u vaspitno- obrazovnom radu“.

Aleksej Kišjuhas sa Odseka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu ocenio je da je „upadljivo zbunjujuće“ ukoliko su za naučnoistraživački razvoj sredstva dodeljena udruženjima građana koja se bave boksom ili malim fudbalom.

„Da li u svojim statutima ove organizacije uopšte imaju nauku i istraživanje kao oblasti svoje delatnosti? Da li angažuju naučnike i istraživače? Ne mogu da tvrdim, ali sumnjam. Zato je odlivanje javnih sredstava u ovakve (vladine) nevladine organizacije ili (GO)NGO, pre svega uvredljivo za – stvarne naučnike i istraživače“, rekao je Kišjuhas.

VOICE navodi da je Univerzitetski sportski savez Novog Sada (USSNS) na konkursu dobio čak sedam miliona dinara od resornog pokrajinskog sekretarijata za ono što su na svom sajtu jednostavno reklamirali kao „Skijanje na Kopaoniku“, a za potrebe konkursa uobličeno je u projekte „Zimske edukativne i rekreativne aktivnosti studenata u zimskom semestru“ i „Zimske edukativne i rekreativne aktivnosti studenata u letnjem semestru“.

Dobijena količina novca bila je dovoljna da se regresiraju troškovi šestodnevnog boravka na Kopaoniku za 125 studenata.

„Projekat predstavlja skup organizovanih edukativnih aktivnosti, propraćenih rekreativnim i zabavnim sadržajima, za 125 najbolje rangiranih studenata visokoškolskih ustanova na području AP Vojvodine, koji se prijave na konkurs ovog projekta“, rekao je za VOICE predsednik USSNS-a Marko Gušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari