Agencija za privatizaciju za 26. januar zakazala je novu tendersku prodaju novopazarskog preduzeća „Vojin Popović“. Ovog puta stoji da je imovina nekadašnjeg giganta procenjena na više od 445 miliona dinara, a oni koji budu hteli da učestvuju na aukciji obavezni su da uplate depozit od 90 miliona dinara.


U poslednjih nekoliko godina preduzeće „Vojin Popović“ više puta je bezuspešno nuđeno potencijalnim kupcima po ceni od 222 miliona dinara. Poslednji put to se dogodilo u novembru prošle godine, nakon čega su bivši zaposleni optužili „političare i tajkune za sabotiranje prodaje, jer zainteresovanih kupaca ima“ i „da neko želi dodatno da uništi imovinu i kupi je po bagatelnoj ceni“.

„Vojin Popović“ je u svom sastavu imao pet zavisnih preduzeća, u kojem su najznačajnije poslovne rezultate postizali Ribnjak kalifornijske pastrmke i Domaća radinost. Po proizvodnju kalifornijske pastrmke i ribljih specijaliteta Ribnjak je bio drugi u Evropi i prvi na Balkanu, a po proizvodnji mlađi bio je prvi u velikoj Jugoslaviji. Domaća radinost je bila poznata po izradi ručno čvorovanih tepiha i džempera, koji su se najviše prodavali na inostranom tržištu. Ovo preduzeće je otišlo u stečaj u oktobru 2005. godine zbog duga od 100.000 evra i od tada se tvrdili da je stečaj montiran. Bez posla je tada ostalo oko 300 radnika, koji su pre četiri godine, na ime socijalne pomoći, dobili po 465.000 dinara.

Ribnjak na Pazarištu je potpuno ruiniran. Bazeni su porušeni i sa njih je odneto sve što je moglo da se proda kao staro gvožđe. Istu sudbinu doživela je i fabrika toplih i hladnih programa za preradu ribe. Odnete su sve mašine i oprema, a sa svih objekata poskidani su prozori i vrata. Ostale su samo zidine. U ništa boljem stanju nisu ni objekti koji se nalaze u krugu poslovne zgrade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari