Volstrit pod pritiskom geopolitičkih napetosti zbog Tajvana 1Volstrit Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Volstrit je u utorak u nervoznom trgovanju zabeležio pad, drugi dan zaredom, ponajviše pod uticajem geopolitičkih tenzija izazvanih posetom predsednice američkog Predstavničkog doma Kongresa Nensi pelosi Tajvanu, uprkos kineskim upozorenjima.

Dow Jones indeks u utorak je pao za 402,23 boda ili 1,23 posto, na 32.396 bodova, S&P 500 indeks spustio se 0,67 posto, na 4.091 bod, a Nasdaq za 0,16 poso, na 12.348 bodova, prenosi Hrvatska radio-televizija.

Poseta Pelosi demonstracija je solidarnosti SAD-a s Tajvanom koji Kina smatra delom svoje teritorije, zbog čega je osudila prvu takvu posetu u poslednjih  25 godina, poručivši da Amerika ugrožava mir i stabilnost.

Na jučerašnji pad S&P-ja najviše je uticala korekcija cena deonica Microsofta i Vise, za 1,1 i 2,4 posto, budući da su te kompanije uvelike izložene kineskom tržištu.

Najnoviji podatak američkog ministarstva rada o padu novog zapošljavanja u junu u SAD-u za 5,4 posto, pak, upozorio je investitore da se potražnja na tržištu rada smanjuje.

Znatno je juče pala i cijena deonice industrijskog diva Caterpillara, za čak šeet odsto, nakon što je upozorio na veći pad potražnje za svojim bagerima u nekretninskom krizom pogođenoj Kini, dok se ionako suočava s poremećenim dobavljačkim lancima.

No, prilično su skočile cene deonica američke vojne industrije – Raytheon Technologiesa, Lockheed Martina, Northrop Grummana i L2Harris Technologiesa, najvećih izvoznika oružja na Tajvan, od 0,5 do 2,3 odsto.

Ipak, najveća dobitnica bila je dionica Ubera, koja je poskupela čak 19 procenata jer je ta kompanija deljenje vožnje u drugom tromesečju ostvarila prvu dobit od osnivanja.

Najtrgovanija je, pak, bila deonica Tesle, kojom je u utorak ostvareno 28,7 milijardi dolara prometa, a cena joj je porasla 1,1 posto nakon što je Citigroup digao ciljani nivo cene tog proizvođača električnih vozila.

I na evropskim burzama juče su ponovno zabeleženi gubici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari