Vranjanci se zbog skupoće odriču zimnice 1Foto: V. Ristić

Zbog naglog porasta sezonskog povrća sve više Vranjanaca odustaje od sezonske zimnice, i svoje potrebe zadovoljava minimalnom kupovinom u hiper marketima.

Kada na dve zelene pijace u Vranju sveži kupus prelazi cenu od 60 dinara, paprika 120, zeleni paradajz 80, šargarepa 70, karfiol 80 dinara, sve više Vranjanaca izbegava spremanje domaće zimnice i okreće se kupovini „manjih zaliha u lokalnim hiper marketima“.
– Sve je na pijaci skuplje za trideset, i više procenata, pa će sada u plusu biti oni mega marketi koji prodaju zimnicu, a vidi se da je ona stara i bajata. Na dobitku su samo prodavci, jer ne postoje jasne poruke o datumu proizvodnje, već samo o datumu potrošnje –  upozorava za portal Danasa, Slavka Paunović, penzionerka iz Vranja.
U marketima u Vranju, pasterizovano zimsko povrće bez jasno označene deklaracije o datumu proizvodnje, uz samo naznačeni datum „konačne upotrebe“ prodaje se po cenama u odnosu na prošlogodišnje skuplje za 15 do dvadeset procenata.
Kupci to uočavaju, proverom ukusa, naglašenom mekanosti proizvoda (krastavaca, feferona, cvekle), i uprkos prijavama nadležnoj inspekciji nemaju „nikakav odgovor, jer se radi o zatvorenom lancu dogovora na nivou proizvođač, prodavac i inspekcija“.
Zimsko pasterizovano povrće u Vranju se prodaje u hiper marketima, bez kontrole datumа proizvodnje i pakovanja, a tegle zimnice mogu se kupiti i na lokalnim benzinskim pumpama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari