Vučić: Dogovor sa Putinom donosi ogromne uštede i sigurnost u snabdevanju gasom 1foto FoNet/Instagram predsednika Srbije

Predsednik Aleksandar Vučić kaže kaže da je šestomesečni dogovor o ceni gasa sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom „spas za našu zemlju, jer nećemo imati problema ni sa gasom, niti sa strujom, ali ni sa grejanjem i sveukupnim snabdevanjem“.

„Moj je bio posao da se borim za Srbiju, ali i predsednik Putin je svojom odlukom doneo veliku radost građanima Srbije, izjavio je večeras Vučić za Radio-televiziju Srbije.

270 dolara za 1000 kubnih metara gasa

Ranije danas Vučić je izjavio je u Sočiju posle sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da će Beograd u narednih šest meseci plaćati ruski gas po istoj ceni kao do sada, 270 dolara za 1.000 kubnih metara.

Nakon sastanka u četiri oka i ručka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, Vučić je kazao da je reč o „neverovatnoj ceni“, pošto cena gasa na berzi prelazi 1.000 dolara za 1.000 kubnih metara, i dodao da je Srbija dobila i povećanje količine gasa u narednih šest meseci.

Vučić je televiziji Pink kazao da je Putin „pokazao izuzetno prijateljstvo“ prema Srbiji i dodao da je sa njim razgovarao i o dugoročnom ugovoru o nabavci gasa, ali da nema prava da govori o elementima dok taj dokument ne bude potpisan.

„Mogu samo dve stvari da kažem, predsednik Putin je rekao da će biti dobro rešenje i da ćemo biti zadovoljni. I drugo, elementi o kojima smo razgovarali govore nam da ćemo imati izuzetnu cenu i nakon tih šest najtežih zimskih meseci. I cenu, i povećanje obima, verujem i fleksibilnost“, dodao je Vučić.

On je rekao da je Srbija, „zahvaljujući prijateljstvu“ Putina, uštedela više od 300 miliona evra, odnosno jedan nacionalni stadion, ali da je dobila i sigurnost snabdevanja.

„Imali smo krizu prethodnih dana, brže smo trošili gas iz Banatskog Dvora. Imali smo rezerve gasa za 15 dana, ovako smo rešili problem. Ovo je za nas kao spas. Nećemo imati probelma ni sa strujom ni sa gasom, ni sa grejanjem i ukupnim snabdevanjem. Mnogo nam je pomogao predsednik Putin svojim odnosom“, kazao je Vučić.

Naveo je da je Putin prihvatio, iako je postojeći ugovor pred istekom, da Srbiji pod istim uslovima prodaje gas, „u zimskim mesecima i to kada je cena gasa najviša u istoriji“.

Dodao je da je to bio njegov predlog koji je Putin prihvatio.

„Rekao sam vam da nisam siguran da bih prihvatio svoj predlog da sam Putin, ali je on prihvatio. Bio je više nego fer, rekao sam kapa dole i veliko hvala“, naveo je Vučić.

Vučić je najavio da će u decembru sa Putinom putem video veze zajedno otvoriti termoelektranu toplane Pančevo, gde će se trošiti između 300 i 350 miliona kubnih metara gasa na godišnjem nivou.

„Time dobijamo značajan resurs i za grejanje i za stvaranje električne energije“, naveo je Vučić.

„Ljudi treba da znaju da je cena na berzi danas 1.064 dolara na 1.000 kubnih metara, a mi ćemo u narednih šest meseci, kada ta cena svakako neće biti značajno niža, a dolaze najveća potrošnja, najhladniji dani, dakle mi ćemo plaćati 270 dolara. Imaćemo i povećanje obima, imaćemo i gipkost ili fleksibilnost, sve što neko može da poželi nama je učinjeno u narednih šest meseci“, kazao je Vućić za RTS.

To su ogromne finansijske uštede za Srbiju, ali nije pitanje samo finansijskih ušteda, to je sigurnost, stabilnost, to je poziv investitorima da znaju da dolaze u sigurnu zemlju u kojoj ne moraju da brinu hoće li biti nestašice gasa, električne energije ili bilo čega.

Odgovarajući na pitanje šta posle isteka šest meseci, kazao je kako su danas razgovarali i o dugoročnom ugovoru: „Razgovarali smo o elementima, o svemu drugom. Ostaje nam da to postavimo konačno u narednom periodu. To nisu laki pregovori, a ja detalje ne smem da iznosim i ne bi bilo fer prema mom domaćinu da ih iznosim, ali ono što je važno – nećemo biti nezadovoljni, naprotiv, rekao bih da ćemo biti zadovoljni i time.“

Dvostruki standardi i stratešji dokument

Na pitanje šta Kremlj misli o izjavama političkih lidera, pa tako i stalnim pozivima Aljbina Kurtija na ujedinjenje takozvanog Kosova i Albanije, odgvoorio je da su i o tome prijateljski razgovarali.

„I dobro se razumemo. Ja sam govorio o dvostrukim standardima o neretko licemerju u međunarodnim odnosima, predsednik Putin to prepoznaje i dobro shvata o čemu govorim, ali je tražio od mene dodatna objašnjenja, pa smo govorili o severu Kosova, pokazivao mu i na mapi. Govorili smo i o svemu drugom, govorili o regionu. Slušao sam i naučio od njega mnoge druge stvari vezane za globalnu politiku, tako da postoji visoko saglasje u međunarodnim forumima, međunarodnim institucijama i organizacijama između naših dveju zemalja.

Vućčić je ajavio i sokro potpisivanje dokumenta o strateškim-ekonomskim odnosima između dve zemlje.

„To je uvek petogodišnji plan do 2026. godine u narednih sedam do deset dana. Tako da o svemu tome smo razgovarali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari