Vučić: EU u razvoj istočne Srbije ulaže 16,5 miliona evra 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da Evropska unija ulaže veliku sumu novca, 16,5 miliona evra, u razvoj istočne Srbije i da će se iz republičkog budžeta obezbediti još više novca da bi se izgradila putna infrastruktura u tom delu zemlje.

„Uvek pronadjemo razlog da kritikujemo EU, a ovoga puta zahvaljujemo na velikoj sumi novca koju ulaže u turizam istočne Srbije, od Feliks Romulijane do Rajačkih pimnica“, rekao je Vučić na Medjunarodnom sajmu turizma na Beogradskom sajmu, na štandu „Donje Podunavlje“ gde je obeležen početak realizacije projekta „EU za kulturno nasledje i turizam“ koji finansira EU zajedno sa namačkom vladom, a sprovodi Nemačka organizacija za medjunarodnu saradnju GIZ.

Vučić je istakao da su Podunavlje i istočna Srbija biseri turističke ponude.

„Nadam se da će EU nastaviti sa sličnim projektima i za druge delove Srbije“, rekao je Vučič i pozvao gradjane Srbije da se vrate iz inostranstva i pomognu svojim znanjem razvoj turizma u tom delu Srbije.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je rekao je da će se zajedno raditi da se istočna Srbija i Podunavlje predstave Evropi.

„Srećni smo što možemo da finansiramo projekat vredan 16,5 miliona evra, od čega je 10 odsto obezbedila nemačka vlada, a ostatak EU“, rekao je Fabrici.

Objasnio je da će se za oživljavanje rimske kulture Feliks Romulijana i srednjevekovne kulture odvojiti 10 miliona evra.

Istočna Srbija, prema njegovim rečima nije samo kulturno nasledje već i prirodne lepote i vinogradarstvo.

„Ovo ulaganje će se odraziti i na ekonomski razvoj opština jer će 1,5 miliona evra biti poklon namenjen lokalnim preduzetnicima, zanatlijama i inovativnim idejama“, rekao je Fabrici.

Ministar trgovine, turizma i telekomnikacija Rasim Ljajić je rekao da je projekat EU za kulturno nasleđe i turizam najveća do sada investicija u turizmu u Srbiji.

„Donje Podunavlje je uprkos potencijalima do sada najmanje iskorišćeno jer taj kraj nije prepoznat kao turistička destinacija“, rekao je Ljajić. Dodao je da će realizacijom tog projekta u Donjem Podunavlju biti zaokruženo sedam kulturnih lokaliteta, a od 45 planiranih projekata u turizmu u ovoj godini osam će se odnositi na taj kraj.

Zamenica ambasadora Nemačke Doroteja Gizelman je kazala da Nemačka i Srbija ove godine obeležavaju 20 godina uspešne saradnje i da je pomoć Nemačke fokusinara na jačanje konkurentnosti privrede i standarda gradjana.

„Udruženim snagama poboljšaćemo prilike u ruralnim sredinama Srbije, da se ljudi zaposle i ostanu u zemlji“, rekla je Gizelman.

Istakla je da očekuje da će projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ pomoći da bude više turista u istočnoj Srbiji koja ima „lepote od kojih zastaj dah“.

Projekat će biti sprovodjen u osam opština i gradova – Smederevu, Požarevcu, Kladovu, Negotinu, Zaječaru, Velikom Gradištu, Golupcu i Majdanpeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari