Železara Smederevo neće biti zatvorena, a do kraja godine bi trebalo da budu završeni pregovori o izboru strateškog partnera, izjavio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić tokom posete smederevskoj železari. On je dodao da nezavisno od rezultata tih pregovora, država neće odustati od fabrike.


Železara je, istakao je Vučić, bankama dužna 260 miliona evra, a ostalim dobavljačima 120 miliona evra, i te dugove bi država morala da preuzme u slučaju uspešne privatizacije. On je u susretu sa radnicima priznao da situacija nije laka i da održavanje Železare državu košta osam i po do deset miliona mesečno.

– Mi tražimo strateškog partnera i razgovori su pri kraju. Ne mogu da kažem da su završeni, ostale su još jedna ili dve važne stvari u pregovorima da uspemo da ostvarimo, pa vas molim da nas podržite, jer Srbija od partnera traži garancije da fabrika neće biti zatvorena a ljudi otpušteni. Železara u sirovinama ima oko 145 miliona, a potrebno je bar još 250 miliona da bi se pokrenule obe visoke peći – rekao je Vučić i dodao da svakodnevno ima sastanke vezane za Železaru i da država bori za tu fabriku, kao i „za rešavanje sudbine Petrohemije i RTB Bora, jer su to najvažnija pitanja za zemlju“.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Ljubodrag Savić ističe za Danas da je država u potrazi za novim kupcem Železare od kraja 2011. godine, kada je bilo jasno da će tadašnji vlasnik, američki Ju es stil, napustiti Smederevo, ali da to nije ni malo lak i jednostavan zadatak.

– U uslovima ekonomske krize, koja je naročito izražena u industriji čelika, veoma je teško naći kupca za Železaru. Velike kompanije su veoma oprezne kada odlučuju da li u ovim nepovoljnim uslovima treba ulaziti u rizik kupovine fabrike. Takođe, u poslovnom smislu Železara Smederevo ne stoji baš sjajno jer da je situacija drugačija Ju es stil je ne bi napustio. Stoga sam skeptik da će kupac za smederevsku železaru biti pronađen već do kraja godine – naglašava naš sagovornik.

On ipak dodaje da je zadovoljan načinom razmišljanja nadležnih u Srbiji vezano za problem Železare.

– Ohrabruje izjava premijera Vučića da čak i u slučaju da do kraja godine ne bude pronađen strateški partner iz inostranstva, Železara neće biti zatvorena. To je dokaz da država želi da Železara u dalje radi a to je i te kako važno za razvoj industrije u Srbiji. Kao što je poznato sve do skoro industrija je u našoj zemlji bila potpuno zanemarena, što je bilo pogrešno, i podređena uslužnoj delatnosti. Po svemu sudeći sada su se stvari promenila jer je aktuelna Vlada shvatila značaj industrijskog razvoja Srbije – objašnjava Savić.

Metod

– Pogrešan je metod privatizacije kada država preuzima na sebe sve dugove preduzeća koje prodaje, ali u slučaju Železare to je dobar poslovni potez ako se zaista nađe kupac za tu fabriku. Sve je stvar računice. Ako kratkoročna investicija može da obezbedi višestruko veću dobit preuzimanjem dugova Železare, onda to neizostavno i treba da se uradi. To bi se isplatilo jer bi smederevskoj železari omogućilo uspešno poslovanje, a korist bi bila višestruka – kaže Ljubodrag Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari