Vučić: Ima dovoljno i hrane i nafte, samo je pitanje cene 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ima dovoljno hrane i nafte i da građani ne treba da žure sa kupovinom, a da je problem samo cena te robe.

On je rekao da je osnovni razlog zbog čega će biti zabranjen izvoz pšenice i brašna iz Srbije to što je u ponedeljak bilo zahteva da se izveze 200.000 tona pšenice na adinistrativnom prelazu Merdare i drugim.

„To nikad u istoriji nije zabeleženo, nemamo toliko kamiona da prevezemo tu količinu. Prava je pomama za žitaricama“, rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje novinara na otvaranju fabrike stočne hrane u Adaševcima o posledicama na velike izvoznike najavljene zabrane izvoza pšenice, brašna, kukuruza i jestivog ulja.

Dodao je da će Vlada Srbije pratiti stanje na tržištu i da će imati mogućnosti da proceni da li ima dovoljno pšenice za domaće tržište, ali i „za Skoplje, Podgoricu ili Bijeljinu“.

Istakao je da je izvoz jestivog ulja za tri dana porastao za 109 odsto.

Vučić je rekao da „imamo svega, soli, šećera, ulja brašna, pšenice, kukuruza i da ima više nego dovoljno za Srbiju“.

Dodao je da je u rezervama 800.000 tona pšenice i 1,5 miliona kukuruza i da se sada rezerve proveravaju, kao i da nije kao ranije da jedno piše na papiru, a da je drugo stanje u skladištima.

On je rekao da će se „voditi računa i o velikim izvoznicima da ne izgube značajan novac“.

„Nafte ima za dva meseca da se ne uvozi, a za 17-18 dana stiže ogromna količina“
Aleksandar Vučić rekao je danas da u rezervama ima nafte za dva meseca, ali da za 17-18 dana treba da stigne ogromna količina kako bi se napunile rezerve „do čepa“.

„Imamo reterve nafte za dva meseca, a da ne kupimo više ni litar, što u svetu ima možda 10-20 zemalja. Za 17-18 dana treba da stigne ogromna količina nafte da napunimo rezerve do čepa“, rekao je Vučić na pitanje novinara prilikom otvaranja fabrike stočne hrane u Adaševcima, da li su opravdani strahovi građana da su to male rezerve.

On je rekao da nafta iz Rusije koju koristi Srbija stiže u Omišalj u Hrvatskoj, ali da se plaši da ako se pojačaju vojne operacije ruske vojske da će pritisak Evrope biti veći da se zabrani njen izvoz.

Dodao je da se Srbija nalazi između Mađarske i Bugarske i da odluka bilo koje od njih može da je pogodi.

Naglasio je da se radi na diversifikaciji snabdevanja naftom, da će razgovarati i sa prestolonaslednikom Abu Dabija Muhamedom bin Zajedom al Nahjanom, ali da je problem dopremiti tu naftu.

Vučić je rekao da će cena dizela za poljoprivrednike ostati nepromenjena, a da se radi zaštite potrošača od previsoke cene goriva država odreći 20 odsto akcize, što je mesečni gubitak od 35 miliona evra.

„Ne daj bože da to (kriza) traje 12 meseci, to bi bio rashod od 420 miliona evra na koji država nije računala“, rekao je Vučić.

Dodao je da nafta danas na berzama košta 131,8 dolara po barelu i da ne zna šta bi rekao ako cena nafte skoči na 200 dolara.

„Šta, da damo tri milijarde evra godišnje za subvenciju za naftu? Ko će to da zaradi“, upitao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari