Aleksandar VucicFoto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom razgovarao o energetskoj situaciji, izgradnji putne infrastrukture, a obavestio ga je i da će Srbija deo kontingenta lekova protiv korona virusa uputiti Republici Srpskoj kada budu isporučeni krajem godine.

Vučić je rekao da sa Dodikom najdetaljnije do sada razgovarao o pripremi zajedničke platforme za razgovore sa partnerima iz EU i Rusije o izgradnji kraka gasovoda sa teritorije Srbije do Banjaluke.

„Sada je jasno koliko je Srbija sigurnija pošto je izgradila sopstveni krak, iako je bio skup“, ocenio je Vučić i dodao: „naše je da se postaramo da cena ne bude previsoka, ali da li će biti gasa – za to nema problema“.

Kada je reč o energetici, istakao je najnovije poruke lidera EU i potrebi korišćenja nuklearne energije i gasa i rekao da je razgovarao sa mađarskim predsednikom Viktorom Orbanom o izgradnji nuklearne elektrane u Pakšuu.

„Ponovo sam izrazio našu želju da budemo manjinski vlasnici nuklearke u Pakšuu, čime bismo proširili kapacitete Srbije najčistijom energijom, a zbog potreba srpske ekonomije“, rekao je Vučić.

Sa Dodikom je razgovarao i o izgradnji putne infrastrukture i o „spajanju Srbije i Republike Srpske (RS) i Bosne i Hercegovine (BiH)“, kako bismo se „približili jedni drugima“.

„Očekujemo krajem godine potpisivanje komercijanog ugovora a izgradnji dela autoputa od Sremske Rače do Bijeljine“, najavio je Vučić i ocenio da je to „velika stvar za RS i za BiH“

Zamolio je Dodika da razgovara u Sarajevu sa kolegama „da ubrzamo izgradnju autoputa prema Sarajevu“.

„Već radimo projektnu dokumetaciju za potez Požega – Kotroman i procenjujemo da će nas 61 kilometar koštati 830-850 miliona evra“, rekao je Vučić i objasnio da je za Srbiju važno da se što pre izgradi 98 kilometara od Višegrada do Sarajeva.

„Predstoji potpisivanje ugovora za put Požega – Boljare, čime bismo spojili Pazar, Sjenicu i Tutin sa Sarajevom i Beogradom, ali i Goražde, Istočno Sarajevo, Pale i Sarajevo sa Beogradom. Mislimo da bi ta vrsta spajanja između srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma važna za razvoj“, rekao je Vučić.

Govoreći o budućem aerodromu u Trebinju, on je rekao kako očekuje da planska dokumentacija bude završena u martu 2022. godine, a gradnja tokom 2023. kako bi „prve avione na Trebinjskom aerodromu mogli da vidimo pre kraja 2023. godine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari