Aleksandar VucicFoto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom razgovarao o energetskoj situaciji, izgradnji putne infrastrukture, a obavestio ga je i da će Srbija deo kontingenta lekova protiv korona virusa uputiti Republici Srpskoj kada budu isporučeni krajem godine.

Vučić je rekao da sa Dodikom najdetaljnije do sada razgovarao o pripremi zajedničke platforme za razgovore sa partnerima iz EU i Rusije o izgradnji kraka gasovoda sa teritorije Srbije do Banjaluke.

„Sada je jasno koliko je Srbija sigurnija pošto je izgradila sopstveni krak, iako je bio skup“, ocenio je Vučić i dodao: „naše je da se postaramo da cena ne bude previsoka, ali da li će biti gasa – za to nema problema“.

Kada je reč o energetici, istakao je najnovije poruke lidera EU i potrebi korišćenja nuklearne energije i gasa i rekao da je razgovarao sa mađarskim predsednikom Viktorom Orbanom o izgradnji nuklearne elektrane u Pakšuu.

„Ponovo sam izrazio našu želju da budemo manjinski vlasnici nuklearke u Pakšuu, čime bismo proširili kapacitete Srbije najčistijom energijom, a zbog potreba srpske ekonomije“, rekao je Vučić.

Sa Dodikom je razgovarao i o izgradnji putne infrastrukture i o „spajanju Srbije i Republike Srpske (RS) i Bosne i Hercegovine (BiH)“, kako bismo se „približili jedni drugima“.

„Očekujemo krajem godine potpisivanje komercijanog ugovora a izgradnji dela autoputa od Sremske Rače do Bijeljine“, najavio je Vučić i ocenio da je to „velika stvar za RS i za BiH“

Zamolio je Dodika da razgovara u Sarajevu sa kolegama „da ubrzamo izgradnju autoputa prema Sarajevu“.

„Već radimo projektnu dokumetaciju za potez Požega – Kotroman i procenjujemo da će nas 61 kilometar koštati 830-850 miliona evra“, rekao je Vučić i objasnio da je za Srbiju važno da se što pre izgradi 98 kilometara od Višegrada do Sarajeva.

„Predstoji potpisivanje ugovora za put Požega – Boljare, čime bismo spojili Pazar, Sjenicu i Tutin sa Sarajevom i Beogradom, ali i Goražde, Istočno Sarajevo, Pale i Sarajevo sa Beogradom. Mislimo da bi ta vrsta spajanja između srpskog i bošnjačkog naroda bila veoma važna za razvoj“, rekao je Vučić.

Govoreći o budućem aerodromu u Trebinju, on je rekao kako očekuje da planska dokumentacija bude završena u martu 2022. godine, a gradnja tokom 2023. kako bi „prve avione na Trebinjskom aerodromu mogli da vidimo pre kraja 2023. godine“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Vučić: Krak gasovoda i do Banjaluke”

  1. Srbija je uvek bila oslonac, i neko ko je nesebično, bez nekih kranjih namera, pružao pomoć i podršku našoj braći u Republici Srpskoj.

  2. Kome je to dosad pomogao Vučić i Srbija,bez dobiti i mita.
    Korupcija do grlo.
    Ko će dug vraćati posle .
    Treba par godins planirati pa onda par godins graditi.
    On samo nesto obećava sa tudjim parama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.