Vučić: Minimalac od naredne godine 35.027 dinara, građani u ponedeljak dobijaju 30 evra 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je večeras da će minimalna zarada od januara naredne godine biti 35.027 dinara.

„Mi smo doneli odluku da minimalna zarada bude povećana za 9,4 odsto. Taj minimalac iznosiće 35.025 dinara. To je oko 115 odsto povećanje nominalno. Inflacija naša će, prema proceni, biti oko 3,5 odsto“, rekao je Vučić za televiziju B92.

U uslovima inflacije od 3,5 odsto, korone i velike krize, odlučili smo da čuvamo javne finansije, ali i da građani osete boljitak, pa će plate u javnom sektoru porasti između sedam i osam odsto od 1. januara, a penzije će biti uvećane za 5,5 odsto, najavio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić, gostujući na TV B92.

Svi zdravstveni radnici, pripadnici vojske i radnici u socijalnom sektoru imaće povišicu od osam odsto, a ostali oko sedam odsto, a oni koji su primali minimalnu zaradu 9,4 odsto, rekao je Vučić i dodao da će penzioneri koji primaju oko 30.000 dinara ubuduće primati 31.750 dinara.

„Od stope rasta zavisi koliko će porasti plate i penzije, koliko i šta možemo da uradimo“, ocenio je Vučić i naglasio da je zato zadovoljan zbog stope rasta koju ćemo imati, a uz kombinovane stope iz ove godine od 7,5 odsto i prošlogodišnje stope, sa kumulativnih 6,7 odsto bićemo najbolji u Evropi.

„Računali smo da će naš deficit biti oko 3,8 milijardi evra, ali je projekcija u međuvremenu smanjena, da bi danas deficit bio 98 milijardi dinara ili oko 800 miliona evra“, kazao je Vučić i dodao da za građane to znači da imamo zdravu ekonomiju i nižu stopu javnog duga, „pa ćemo godinu završiti sa oko 50 odsto učešća javnog duga u bruto domaćem proizvodu“.

Pojašnjavajući odluku o povećanju plata i penzija, rekao je da „smo imali dilemu“

„Da li da pravimo predizborna povećanja svega ili da dalje smanjujemo deficit i javni dug- odlučili smo se za ovo drugo, kako bismo sledeće godine došli među najbolje zemlje i po uređenosti javnih finansija“, rekao je Vučić.

Podsetio je i da će u ponedeljak biti isplaćeno 30 evra u dinarskoj protivvrednosti za 5,7 miliona ljudi.

„Penzioneri i još neke kategorije dobijaju novac direktno na račun, a oko četiri miliona koji su se prijavili za tu pomoć dobiće novac u utorak i sredu“, kazao je Vučić.

Tražiću od Putina povoljnije uslove nabavke gasa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će tražiti od ruskog predsednika Vladimira Putina povoljnije uslove nabavke gasa.

„Jasno je da je kombinovana formula naftna i berzanska cena, a mi ćemo ćemo da molimo za nešto povoljnije uslove“, rekao je on za televiziju B92.

Prema njegovim rečima, od toga zavisi budućnost zemlje, jer država sada troši gas iz rezervi iz Banatskog dvora.

Dodao je da Srbija ima najniže cene struje i gasa, navodeći da samo Moldavija i Ukrajina imaju niže cene.

On je naveo da građani traže da „udišu čist vazduh, da imaju čistu vodu, da imaju kanalizaciju“.

„Najglasniji su oni koji govore o zagađenom vazduhu. Oni koji sednu sami u automobil u stanju su da za to okrive državu. To mora da bude zajednički rad“, rekao je predsednik.

Vakcina Moderna će stići u Srbiju 2. ili 3. novembra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će Moderna vakcina protiv kovida-19 stići u Srbiju 2. ili 3. novembra.

Za televiziju B92 Vučić je rekao da je neophodno da građani slušaju struku i ponovo je osudio napade na članove Kriznog štaba Predraga Kona i Branislava Tiodorovića.

Prema njegovim rečima, on ne može da savetuje građane o načinima lečenja, navodeći da se lažne vesti o lečenju od kovida -19 izuzetno brzo šire i da „ne zna kako smo dotle došli“.

On je odbacio navode da članovi Kriznog štaba primaju 400.000 dinara mesečno.

U Hrvatskoj nisam bio do 1995.

Osvrćući se na iskaz svedoka na suđenju u Hrvatskoj, koji ga je optužio da je u Petrinji 1991. godine tukao zarobljenike i pretio im, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nikada u životu nije bio u Petrinji, a da je u Glini bio 1995. godine, u kampanji sa Srpskom radikalnom strankom.

Vučić je, povodom iskaza svedoka Koste D., koji je preneo zagrebački Večernji list, naveo da je „reč o čoveku kome je rečeno da to kaže zbog teških krivičnih dela koje je počinio“.

„Nikada nisam bio na teritoriji avnojevske Hrvatske sve do 1995. godine, nikada. Nisam bio dovoljno hrabar, pa se nisam javio kao dobrovoljac, te 1991. bio sam u Beogradu i studirao“, rekao je Vučić, gostujući na televiziji B92.

On je ocenio da je iza tih optužbi želja da se skrene pažnja sa toga da „Srbija raste brže od Hrvatske, uprkos svim parama EU koje joj stižu“ kao i „tajkunska regionalna spona i politička spona Šolaka sa njima“ za uništenje Srbije.

„Neće vam to proći – tako da lažete, i to da organizuje jedna članica EU, sram vas bilo“, rekao je Vučić.

Zadovoljan sam rezultatima razgovora u okviru međustranačkog dijaloga

Zadovoljan sam rezultatima razgovora u okviru međustranačkog dijaloga bez prisustva evroparlamentaraca i verujem da ćemo moći da sarađujemo u obezbeđivanju legitimnosti izbora, rekao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić se, gostujući na TV B92, osvrnuo na izjavu lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da je demokratija u Srbiji ubijena.

„Demokratija za Đilasa postoji samo kada ne postoji drugačije mišljenje, kada je vlasnik svih medija ili kada su političari zaposleni u njegovim firmama“, rekao je Vučić.

Kada je reč o izborima, koji su najavljeni za 3. april sledeće godine, poručio je da se „mi ne bojimo narodne volje, a oni teškim rečima pokazuju koliko su nemoćni da izađu pred građane“.

Na pitanje o nastavku saradnje sa Socijalističkom partijom Srbije, odgovorio je da je to pitanje „tehnike“.

„Svakako ćemo sarađivati i dogovaraćemo se, a ukoliko dobijemo poverenje naroda ne postoji razlog da saradnju ne nastavimo i posle izbora“, rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari