Vučić o struji tvrdi jedno, a Đedović sasvim drugo: Oboje ćute o tome ko (ni)je u pravu 1Promo / Komercijalna banka, BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS

Iako su nadležni nedavno izneli određene podatke o ceni struje koja će u Srbiju biti uvezena u decembru, javnost je ipak ostala uskraćena za informaciju koliko će to zaista koštati. Razlog je taj što su iznesene dve potpuno oprečne cifre o novčanoj vrednosti tog uvoza.

Naime, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović nakon predstavljanja Transbalkanskog koridora izjavila je da će u ovom mesecu za uvoz struje biti utrošeno 50 miliona evra.

Sa druge strane, predsednik Aleksandar Vučić je posle razgovora sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheijem istakao da će Srbija za uvoz struje u decembru platiti između 90 i 100 miliona evra. Nakon što su iznesene dve potpuno različite cifre postavlja se pitanje kome javnost treba da veruje: Resornoj ministarki ili predsedniku države?

Pokušaj Danasa da tu dilemu reši tako što će informaciju dobiti direktno od Ministarstva rudarstva i energetike i kabineta predsednika Srbije, ostao je bezuspešan, jer do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor ni iz jedne ni iz druge institucije o tome koja je cifra zapravo tačna.

Eksperti pak ističu da su nadležni dužni da iznesu transparentnu informaciji o ceni struje iz uvoza s obzirom na to da je Elektroprivreda Srbije državno preduzeće te građani imaju pravo da znaju koliko novca izdvaja u te svrhe. Takođe, smatraju da je nužno da te iformacije budu precizne i tačne kako se ne bi stvarala zabuna.

Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor kaže za Danas da treba jasno definisati ko je nadležan za saopštavanje relevantnih informacija kada je reč o veoma važnom procesu kakav je uvoz električne energije.

– Nema dileme da su u konkretnom slučaju prekršena procedura. Nije u delatnosti i opisu posla predsednika Srbije da daje izjave o energetskim pitanjima pa tako i cenama struje. Evidentno je da ne postoji ni koordinacija kod nadležnih kada se iznose u javnost informacije ovog tipa. To se desilo i u ovom slučaju a nije dobro da se takve stvari dešavaju. Građani jednostavno imaju pravo na tačnu informaciju. Ovako se ne dobija ništa sem što se nepotrebno podstiču spekulacije – objašnjava Kapor.

Da kada je reč o cenama energenata ne treba da bude bilo kakve improvizacije i nejasnoća smatra i Nikola Rajaković, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu i dodaje da iz dva osnovna razloga niko ne može sa velikom preciznošću da predvidi kakav će biti rast cena struje u narednom periodu. Shodno tome, teško je proceniti koja je izjava, od dve izrečene u vezi decembarskog uvoza struje, u stvari tačna.

– Govoriti o konkretnim ciframa kada je reč o uvozu struje je veoma nezahvalan posao. Odrediti relevantne iznose njenog koštanja nije ni malo lako. Jedan od faktora koji utiče na njenu cenu je hidrologija. Ako padnu veće količine kiše u hidroelektranama u Srbiji biće proizvedeno više struje i onda će u narednom periodu uvoz biti manji. Ako do toga ne dođe, bićemo prinuđeni da uvezemo veće količine električne energije iz inostranstva. Drugi razlog zbog koja je nezahvalno prezentovati informacije o ceni struje je taj što se ona zbog energetske krize veoma često menja. Onda je i teško izračunati koliko će ona zaista koštati u određenom periodu – ističe Rajaković.

Prema njegovim rečima, nadležni po ovom pitanju treba da budu u koordinaciji kako se različitim podacima ne bi zbunjivali potrošači a u javnosti pojavljivale kontradiktorne i neprecizne informacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari