Vučić: Od Francuske elektroprivrede očekujemo ekspertizu o izgradnji novih energetskih postrojenja 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će danas u Parizu razgovarati sa predstavnicima Francuske elektroprivrede (EDF) kako da Srbija od stručnjaka te kompanije dobije ekspertizu po brojnim pitanjima, kako bi u budućnosti zajednički radili u izgradnji hidro i nuklearnih elektrana.

„Nemamo sad kapaciteta i snage i mogućnosti za to, to radimo za 10 godina. Moramo da brinemo danas kako ćemo da imamo struju i privredu u budućnosti. Srbija je ozbiljna zemlja i ima svoju industriju kojoj će biti potrebne velike količine električne energije“, rekao je Vučić novinarim u Prizu gde boravi u dvodnevnoj poseti.

Najavio je da će danas biti potpisan Memorandum o razumevanju sa EDF-om i istakao da veruje da će Srbija imati dobru saradnju sa tom kompanijom.

„U današnjem svetu, kada ste u okruženju zemalja koje ne gledaju uvek blagonaklono na vas, morate gledati kako da radite razne stvari. Ako je nuklearna energija u pitanju, kako da nabavite nuklearno gorivo. To je samo deo stvari“, rekao je Vučić

Istakao je da će se razgovarati i o saradnji sa Francuzima u prečišćavanju otpadnih voda, kao i o privlačenju novih investitora u Srbiju, gde francuske kompanije već zapošljavaju 11.125 ljudi.

„Od ukupnih francuskih investicija u zemljama Zapadnog Balkana 80 odsto je u Srbiji“, rekao je Vučić.

Negirao je da će jedna od tema razgovora u Parizu biti privatizacija Elektroprivrede Srbije (EPS) ili bilo koje fabrike namenske industrije.

„Nismo došli ništa da prodajemo, došli smo da kupimo ponešto“, rekao je Vučić.

Podsetio je na saradnju sa francuskim kompanijama u izgradnji metroa u Beogradu.

„Ne kasnimo u izgradnji metroa. Mi ćemo 2028. godine imati metro u Beogradu. To je za četiri godine. Postavlja se pitanje ko će da upravlja tim metroom, razgovaramo da dovedemo njihove eksperte da upravljaju time“, kazao je Vučić.

Srbija potpisala memorandum o strateškoj saradnji sa Francuskom elektroprivredom (EDF)

Srbija i Francuska elektroprivreda (EDF) potpisale su danas Memorandum o razumevanju i uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Sporazum su u Parizu potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali i direktor kompanije EDF Luk Remon, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa EDF u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.

EDF je iskazao interesovanje za saradnju sa Elektroprivredom Srbije u razvoju novih, kao i revitalizaciji postojećih hidroelektrana, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa, u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti Srbije primenom najboljih međunarodnih standarda u oblastima životne sredine, tehnologije i prakse.

Memorandumom je predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega baterija i zelenog vodonika, i rešenja za efikasno korišćenje proizvedene energije.

Francuska oko 70 odsto električne energije dobija iz nuklearnih elektrana.

Srbija zbog uvođenja moratorijuma na nuklearnu energiju nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti.

Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Francuskoj, na poziv predsednika Emanuela Makrona, a ranije danas sastao se sa predstavnicima francuske kompanije Daso.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari