Vučić otvorio paviljon Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas paviljon Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 Dubai u prisustvu visokih zvaničnika iz Vlade Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Vučić je rekao da je Srbija zainteresovana za globalnu trgovinu, što je jedan od njenih najvažnijih prioriteta i zbog toga učestvuje na Svetskoj izložbi.

„Razvijamo i ostale sektore i želimo da napredujemo u saradnji sa drugim zemljama i nacijama“, rekao je on.

Istakao je da će Srbija na Svetskoj izložbi biti predstavljana na najbolji mogući način, kao ekonomski uspešna zemlja.

„Predstavićemo našu privredu, inovacije, kulturu, religiju. Naša želja je da stavimo Srbiju na listu najuspešnijih, najkonkurentnijih zemalja“, kazao je Vučić.

Naveo je da Srbija privlači najaviše investciija u regionu i da će ovu godinu završiti sa ekonomskim rastom od sedam odsto, što je mnogo bolje nego prošle godine i što će možda biti najbolji rezultat u Evropi.

„Srbija želi da napreduje u inovacijma i digitalizaciji i to je jedan od načina da krenemo u zajedničke poduhvate i smanjimo političke tenzije“, rekao je Vučić.

Pohvalio je odnose Srbije sa UAE ističući da u Srbiji posluje oko 1.000 kompanija iz te zemlje i da je u Beogradu u izgradnji zajednička fabrika vakcina.

Dodao je da je zajednički projekat i Beograd na vodi koji je Beograd stavio na listu gradova sa najvećim investicijama.

Paviljon Srbije je otvoren nastupom vokalne solistkinje Danice Кrstić uz multimedijalni performans inspirisan drevnom vinčanskom kulturom, a čiji je glavni akter baletski umetnik Dejan Кolarov.

„Predstavljanjem na Svetskoj izložbi želimo da otvorimo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice“, rekla je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija i generalna komesarka nastupa Srbije na Expo 2020 Dubai Tatjana Matić.

Ona je istakla da će Srbija biti prezentovana kao stabilna investiciona destinaciju „koja je pod rukovodstvom predsednika države gospodina Aleksandra Vučića postala prepoznatljiva kao najbrže rastuća ekonomija Zapadnog Balkana, prva po direktnim stranim investicijama u Evropi, među prvima po razvoju IT sektora u svetu i lider u regionu kada govorimo o digitalizaciji“.

Matić je čestitala domaćinima na izrazito visokim standardima u organizaciji najvećeg planetarog događaja u istoriji tokom kojeg se očekuje 25 miliona posetilaca.

„Prijateljski odnosi Srbije i UAE utemeljeni su u dugogodišnjoj plodnoj političkoj i ekonomskoj saradnji, a činjenica da se nalazimo u grupi privilegovanih zemalja koje imaju svoj paviljon na jednoj od najprominentnijih lokacija izložbe i da ćemo sa ukupnom površinom od gotovo 2.000 kvadrata biti jedan od dominantnijih paviljona na panorami Expo-a, još više potvrđuje bliskost naše dve zemlje i dodatno je prilika da se ovi odnosi učvrste“, rekla je ona.

Paviljon Srbije nalazi se u okrugu mobilnosti Svetske izložbe (Mobility District), osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu neolitske Vinčanske kulture sa digitalno naprednom i modernom Srbijom.

Matić je dodala da je Paviljon u potpunosti digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja kroz različite realnosti, različite vremenske periode i različite prostore, te da će se Srbija nastupom na Svetskoj izložbi predstaviti kao inovativna i kreativna zemlja.

Nastup Srbije na Expo 2020 Dubai realizovan je u saradnji sa Кabinetom predsednice Vlade Srbije – platforma Srbija, Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije

Svetska izložba ovorena je danas i trajaće do 31. marta 2022. godine, pod sloganom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“.

Srbija će tokom šest meseci izložbe pod sloganom ,“Srbija stvara ideje – inspirisani prošlošću, kreiramo budućnost“, kroz više od 150 različitih manifestacija, predstaviti različite privredne sektore, naučne sadržaje, tehnološke inovacije, kreativne industrije i turističku ponudu, sa ciljem da se prikaže kao moderna, inovativna zemlja, atraktivna za razvoj trgovine i turizma.

Na Svetskoj izložbi, koja se održava na 4,3 kvadratna kilometra, predstaviće se 192 zemlje, od kojih oko 80 na sopstvenom paviljonu. Početak izložbe pomeren je za godinu dana zbog pandemije korona virusa.

Na Expo 2020 Dubai planirano je i potpisivanje Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Vlada Srbije je tokom trajanja Svetske izložbe obezbedila i besplatne čarter letove, u saradnji sa Er Srbijom, na relaciji Beograd-Dubai-Beograd, a koji će biti na raspolaganju zainteresovanim predstavnicima poslovne zajednice tokom tačno definisanih tematskih nedelja.

Prva Svetska izložba održana je 1851. godine u Londonu.

Do sada su na ovim manifestacijama predstavljana neka od najvažnijih tehnoloških otkrića poput električnog telegrafa, plastike, električnog razboja, pisaće mašine, telefona, televizije, računara, naizmenične struje, dizel motora, zvučnog filma, pokretnih stepenica, rendgena, fotografije u boji, a za potrebe svetskih izložbi izgrađeni su pored ostalog Ajfelov toranj u Parizu i Atomijum u Briselu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari