Vučić: Srbija lider na Zapadnom Balkanu po visini plata 1Printscreen RTS

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije u obraćanju medijima poručio je da je danas Srbija ubedljivo prva na Zapadnom Balkanu po visini prosečne neto plate.

On je izvukao podatke za 2014. godinu kada je Crna Gora imala 490 evra prosečnu neto platu, S. Makednija 320 evra, BiH 374 evra, a Srbija je imala 330 evra.

U decembru 2023. godine prosečna plata u Srbiji bila je 812 evra, a Vučić je ocenio da nakon povećanja minimalne zarade i plata u javnom sektoru od januara prosečna plata već više od 855 evra.

S druge strane, prosečna plata u Crnoj Gori u januaru iznsila je 819 evra.

„Sa deobe 3. i 4. mesta u regionu Zapadnog Balkana došli smo do toga da smo nesumnjivo prvi po visini plata“, ocenio je Vučić dodavši da je plata u Bugarskoj 842 evra, Rumuniji 1.019 evra, „što nam je sledeći cilj“.

Istovremeno prosečna plata u Hrvatskoj je 1.191 evra, u BiH je 663, a Makedoniji 649 evra.

On je dalje istakao da ne možemo da „dovučemo novog proizvođača automobila, jer nemamo 55 odsto domaćih delova da oni ne bi imali dodatne dažbine kod izvoza i da će o tome razgovarati sa EU“ i oceni da se ove godine očekuju strane direktne investicije od pet milijardi evra.

„Pri tome mi nemamo more, ulaganja u hotele i ulaganja u ritejl, kao što ima dobar deo zemalja u okruženju“, rekao je Vučić.

On je podsetio da je startovalo jedinstveno tržište rada i da će od 5. marta radnici iz Maekdonije, Albanije i Srbije moći da dobiju dozvolu koja im omogućava pristupu tržišta rada ove tri zemlje i koja će važiti dve godine

Vučić je istakao da je volatilnost cena nafte doprinelo da inflacije nije pala još više, a fleš procena inflacije za decembar je 5,5 odsto.

On se osvrnuo na nisku nezaposlenost i poručio da je pametna odluka vlade da se minimalac ne povećava drastično, jer bi deo poslodavaca oterali.

„Moramo prirodno i organsko da rastu plate i penzije, posebno penzije“, zaključio je on

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari