Vučić: Srbija može da bude još privlačnija za italijanske investitore 1foto FoNet

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija može da bude još privlačnija za italijanske investitore, koji su dobrodošli na ovo tržište koje nudi povoljne uslove za poslovanje.

„Verujem da ćemo obim trgovinske razmene već u narednoj godini značajno uvećati. Srbija je u prethodne tri godine zaista imala uspeha. Mi smo uspeli da privučemo gotovo 63 odsto direktnih stranih investicija za ceo Balkan. Sledeće godine očekujemo početak serijske proizvodnje novog električnog automobila u Kragujevcu i to će biti direktan podsticaj privredi“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu posle Foruma za poslovnu i naučnu saradnju Srbije i Italije.

Naveo je da je Italija drugi najveći strani investitor u Srbiji.

„Mi postajemo neko ko može da bude interesantan. Želimo mnogo uspeha vladi Đorđe Meloni. Oni nikada nisu vodili politiku pritisaka na našu zemlju, verujem da ćemo da imamo još bolju i bližu saradnju“, rekao je Vučić i pozvao Tajanija da dođe u Veronu na sajam vina.

Dodao je da se nada da će italijanska premijerka Đorđa Meloni tokom ove godine da poseti Beograd i da će biti potpisani novi sporazumi o unaprđenju saradnje dve zemlje.

Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je da je impresioniran brojem učesnika na današnjem forumu.

„Bez industrije, bez preduzeća, ne mogu da se otvaraju radna mesta. Sva srpska preduzeća su dobrodošla u Italiju. Možemo zajedno da radimo i postignemo mnogo više. Sporazumi koje smo potpisali su u raznim sektorima“, kazao je Tajani i najavio novi poslovni skup u Trstu.

Istakao je da italijanska preduzeća neće doći sama u Srbiju, već će ih pratiti italijanska vlada, zajedno sa srpskom vladom.

„Preduzeća koja dolaze iz Srbije u Italiju takođe su deo te strategije. Ja sam ubeđen da se budućnost Zapadnog Balkana vidi u EU“, rekao je Tajani.

U okviru Foruma potpisani su sporazuma o saradnji Srbije i Italije u više oblasti.

Zajedničku izjavu o saradnji dve zemlje potpisali su ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsednik Saveta ministara i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

Sporazum o filmskoj koprodukciji između Vlade Srbije i Vlade Italije potpisali su potpredsednica vlade i ministarka kulture Maja Gojković i Tajani.

Sporazum između dve vlade o uzajamnom priznavanju i zameni vozačkih dozvola potpisali su ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i ambasador Italije u Beogradu Luka Gori.

Memorandum o razumevanju između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Ministarstva infrastrukture i transporta Italije o saradnji u oblasti transportne infrastrukture potpisali su ministar građevinarstva Goran Vesić i ambasador Gori.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Agencije za osiguranje poslova spoljne trgovine SACE potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i izvršna direktorka Agencije za osiguranje poslova spoljne trgovine SACE Alesandra Riči.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i Instituta za internacionalizaciju italijanskih kompanija SIMEST potpisali su ministar Momirović i predsednik Instituta SIMEST Paskvale Salcano.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i banke Caša Depositi e Prestiti potpisali su ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović i izvršni direktor banke Dario Skanapjeko.

Memorandum o saradnji između Privredne komore Srbije i Konfederacije italijanske industrije u Srbiji potpisali su predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik Konfederacije italijanske industrije u Srbiji Patricio dei Tos.

Memorandum o razumevanju u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije potpisali su predsednik PKS Marko Čadež i izvršni direktor Udruženja Filiera Italia Luiđi Skordamalja.

Memorandum o razumevanju na poljoprivrednom istraživanju i saradnji između Istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema Srbije Biosens i Saveta za poljoprivredna i ekonomska istraživanja Italije potpisali su direktor Biosensa Vladimir Crnojević i generalni direktor Saveta Stefano Vakari.

Memorandum o razumevanju između Srpskog udruženja inženjera konsultanata i Italijanskog udruženja inženjerskih, arhitektonskih i tehničko-ekonomskih konsultantskih organizacija potpisali su potpredsednik Srpskog udruženja inženjera konsultanata Nikola Matić i potpredsednik Italijanskog udruženja inženjerskih, arhitektonskih i tehničko-ekonomskih konsultantskih organizacija Roberto Karpaneto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari