Predsednik zatražio odgovornost Milorada Grčića 1Foto: FoNet/Vlada Srbije

Pred nama je teška i duga zima, u ovom trenutku oko 0,38 odsto potrošača je bez struje, ali je nama sada bitno koliko energije obezbeđujemo i koliko smo u stanju da obezbedimo, zatim šta nismo uradili i šta zbog toga treba da preduzmemo, a sa guvernerkom Narodne banke i ministrom finansija da dogovorimo kako da podnesemo finansijski teret – rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednice Vlade kojoj je prisustvovao zbog problema u energetskom sektoru Srbije.

On je ocenio da je ono štio se desilo u poslednja 72 sata bio kolaps, ali da su određeni sektori, poput Elektromreže i održavanja, radili odlično uprkos problemima od kojih je izdvojio, između ostalog, da su samo u Beogradu uklonjena 472 stabla koja su oštetila mrežu.

– Problem je bio u proizvodnji. Ispalo je šest blokova u TENT-u jer ljudi koji vode EPS nisu znali koliko ugalj može da bude mokar i blatnjav. Snašli smo se, uvezli struju, to su ogromna finansijska sredstva a sve do ponedeljka ćemo biti prinuđeni da uvozimo, iako se nadam da će od danas stanje biti malo lakše – rekao je Vučić.

Obradio se i v.d. direktoru EPS-a Miloradu Grčiću:

– Gde je Grčić? Ne znam šta bih ti rekao? Pozdravi radnike koji su cele noći lopatama skidali blato sa uglja, oni su maestralno radili. A odgovorni moraju da snose posledice. Očekujem Grčiću, tvoju reakciju, danas, sutra, kada ti je zgodno – poručio je, više puta naglasivši da očekuje njegovu odgovornost.

Grčić je, kada se javio za reč, preneo predsedniku pozdrave radnika i poruku da su Srbiji potrebne nuklearne elektrane, a na pitanje Vučioća da li zna šta mu je činiti, rekao da zna.

– Ovo su ključni problemi i nastojaćemo da u narednom periodu u okruženju kupimo sve što možemo od kapaciteta, termo ili hidro, kako bismo obezbedili normalno snabdevanje – rekao je Vučić i konstatovao da je greška prethodne, njegove Vlade bila to što je kasno shvatio da naši sistemi ključno zavise od uglja.

Dodao je da problema ima i u snabdevanju gasom, iako je obezbeđen odličan ugovor sa Rusijom, ali sve dodatne količine koje su potrebne, nabavljamo na berzi gde su sada cene izuzetno visoke. “Propušteno je da se proširi skladište Banatski Dvor a istovremeno je ono što se u njemu zateklo, trošilo velikom brzinom – rekao je on i dodao kako veruje da će nam Rusi izaći u susret i omogućiti povoljne uslove.
Srbija je zbog ispadanja TENT-a prinuđena da uvozi struju po cenama koje prelaze 300 evra po megavatsatu, moglo se čuti na sednici Vlade, što je trošak koji se meri milionima evra svakog dana.

Brnabić: Dobili smo pohvale od svih članica EU, spreman je i Klaster tri za otvaranje

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je večeras da je otvaranje Klastera četiri u pristupnim pregovorima sa EU dokaz da Srbija može i u teškim vremenim da dobro radi i napreduje.

„Nastavljamo dalje, imamo spreman Klaster tri za otvaranje“, rekla je Brnabić na sednici Vlade kojoj prisutvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković i direktori svih javnih preduzeća.

Ona je na drugoj tematskoj sednici Vlade navela da je Srbija dobila dobre komentare od svih članica Evropske unije a da su „neki rekli da smo bili blizu otvaranja Klastera tri“.

Brnabić je pojasnila da je otvaranjem Klastera četiri koji obuhvata četiri poglavlja, Srbija ukupno otvorila 22 poglavlja od 35.

Na međuvladinoj konferenciji EU-Srbija u Briselu danas je otvoren Klaster četiri – Zelena agenda i održiva povezanost, koji obuhvata četiri poglavlja – 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Mali: Na računu budžeta 280 milijardi dinara, potpuno smo likvidni

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je danas da u ovom trenutku na računu budžeta Srbije ima 280,6 milijardi dinara i da je državna kasa potpuno likvidna.

On je na sednici vlade Srbije otvorenoj za javnost rekao da će na računu budžeta na kraju godine biti umesto 1,5 milijardi bar dve milijarde evra.

„To znači da će javni dug biti 57,2 umesto 58,2 odsto u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP), a da ni u januaru i februaru nećemo morati da izlazimo na tržište kapitala“, rekao je Mali.

Dodao je „da imamo potpunu likvidnost i ne zavismo ni od koga drugog“.

„Ako treba da reagujemo bićemo spremni, to je moja poruka vama“, rekao je Mali povodom ocena predsednika Srbije Aleksandra Vučića da budžet ima velike troškove zbog uvoza struje i gasa.

Tabaković: Srbijagas i EPS kupili od NBS pola milijarde evra za uvoz energenata

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković rekla je večeras da su od oktobra ove godine Srbijagas i Elektroprivreda Srbije (EPS) ukupno kupili više od pola milijarde evra za uvoz energenata.

Ona je na sednici vlade Srbije otvorene za javnost, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekla da će do kraja decembra, po dosadašnjim informacijama, ta dva preduzeća treba kupiti još 250 miliona evra.

„Devizni kurs će, kao stabilno sidro, bez obzira na ovakve potrebe, ostati stabilan i ni jedan korisnik, odnosno preduzeće nije ostalo uskraćeno od banke, ni na bankarskom tržištu, za devize ako je trebalo da uvezu repromaterijal, isplate ostvarenu dobit ili obave bilo koju deviznu obavezu“, rekla je Tabaković.

Dodala je da je zahvaljujući politici uvedenoj 2014. godine, dok je Vučić bio premijer, još uvek Srbija neto kupac deviza.

Ona je rekla da je ove godine kupljeno 1,55 milijardi evra, a prodato 830 miliona evra „da bi imali stabilno sidro i imamo neto na raspolaganju 725 miliona evra kupljenih ove godine“.

To su, kako je pojasnila devizne rezerve koje u trenutku mogu da budu upotrebljene, ne računajući vrednosti zlata od više od 37 tona „čija vrednost raste zato što raste i verdnost dolara, što nam ide u prilog“.

Na to je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao „e sad vidiš Mićo (v.d. direktora EPS-a Milorad Grčić) kad čuješ ove brojeve, a i ti Bajatoviću (direktor Srbijagas Dušan) zašto smo besni, sad ti je valjda jasno“.

Premijerka Ana Brnabić je rekla da v.d. direktor Operativnog distributivnog sistema (ODS) Bojan Atlagić i ministarstva finansija i rudarstva i energetike treba da „pripreme zaključak vlade da se umanje računi za struju ljudima koji je nisu imali zbog pada sistema“.

Vučić je dodao da se ne umanjuju računi onima kojima je nestajala struja na sat-dva, već građanima koji nisu imali električnu energiju po dan-dva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari