Vučić: Veće plate pre kraja godine 1Foto: EPA/ KOCA SULEJMANOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je danas izrazio uverenje da će Srbija pre kraja godine preteći najveći broj zemalja regiona po visini plata.

Govoreći o stanju u budžetu, Vučić je naveo da javni dug iznosi 64,9 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), uz tvrdnju da je to mnogo manje nego što se predviđalo. Budžetski suficit iznosi 81,5 milijardi dinara, izjavio je Vučić i rekao da ima „puno poverenje“ u premijera Anu Brnabić i vladine mere fiskalne konsolidacije.

Posle skorog povećanja penzija i plata u javnom sektoru, moći će da postoji i „treći stub“ za povećanje BDP – veća potrošnja, izjavio je Vučić.

On je ocenio da su problemi Srbije više političke, nego ekonomske prirode, jer postoje različiti pritisci te vrste, koji dolaze spolja.

Povodom zamerki opozicije da je rast BDP za šest meseci 1,5 odsto i da neće moći da se dostigne planiranih tri odsto do kraja godine, Vučić je izjavio da su se te stranke, dok su bile na vlasti, hvalile godišnjim rastom od minus 3,1 odsto i „objašnjavale da je to izvanredno“.

Dobro je što se neki raduju bilo čemu što je loše, ali to govori o njima, a ne o nama, rekao je Vučić.

Prema njegovoj proceni, ovogodišnji rast BDP biće 2,6 do 2,7 odsto, umesto planiranih više od tri odsto.

Razlog je velika zima i zaleđen Dunav, što je dovelo do podbačaja u energetici, kao i velika suša ovog leta, izjavio je Vučić.

On je rekao da između Srbije i Kine postoji iskreno i čelično prijateljstvo, što se odražava i na ekonomiju.

U prvih šest meseci ove godine je trgovinska razmena veća za devet odsto, a izvoz u Kinu je uvećan je za 139,8 odsto, sa 12,3 na 30 miliona evra, izjavio je Vučić.

On je, tokom obilaska radova na izgradnji mosta na putnom Koridoru 11, između Obrenovca i Surčina, deonici koju gradi kineska kompanija CCCC, zahvalio što građevinci iz Kine angažuju podizvođače iz Srbije, i to između 46 i 49 odsto.Vučić je ocenio da je deonica između Surčina i Obrenovca, duga 17,6 kilometara, veoma važna, jer će rasteretiti Ibarsku magistralu. Rok za završetak radova na toj deonici, koji su počeli 1. marta, je 4. januar 2020. godine, rekao je Vučić.

On je najavio da će Kinezi graditi i deonicu obilaznice oko Beograda, od Surčina do Bubanj potoka, dugu 9,5 kilometara. Vučić je izjavio da će, kada se deonica od mosta na ušću Kolubare u Savu do Surčina završi, oko autoputa biti izvanredno zemljište u državnom vlasništvu, izuzetno atraktivno za gradnju, koje će biti ponuđeno najboljim investitorima. Cilj Srbije je da se radi brzo i efikasno i zato će biti nastavljena saradnja sa Kinom, „bez obzira što će neki to zameriti“, rekao je Vučić. Bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je sada na čelu Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, rekao je da je na Beogradu da iskoristi šansu zbog činjenice da je Kina stavila Srbiju na prvo mesto svoje strateške vizije za Evropu.

Srbija je sa Kinom, „ne naljutivši nikoga ni sa Istoka ni sa Zapada“, ostvarila prijateljske i dobre ekonomske veze, što i treba da radi, pošto je to „nacija od koje će uskoro zavisiti budućnost čovečanstva“, izjavio je Nikolić.

Ambasador Kine u Beogradu Li Mančang je poručio da će dati sve od sebe da se unaprede prijateljski odnosi dve države i da će kompanije iz njegove zemlje raditi poštujući zakone Srbije i potpisane ugovore.

Ministar saobraćaja, građevine i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović konstatovala je da radovi na mostu teku po planu i da je sve što rade kinske kompanije u skladu sa evropskim standardima.

Na pitanje kada će biti završena obilaznica oko Beograda, od Surčina do Bubanj potoka, Zorana Mihajlović je odgovorila da je, što se građevinskog dela tiče, sve spremno.

Postoje sve potrebne dozvole i čeka se samo dogovor sa kineskom Eksim bankom oko potpisivanja kredita u juanima umesto u dolarima. To treba da se dogodi u narednih mesec dana, posle čega će početi radovi, a rok za završetak je godina i osam meseci, rekla je Zorana Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari