Vučić: Verujem da ove godine možemo da dostignemo rast već i od sedam odsto 1Foto: EPA-EFE/Virginia Mayo

Verujemo da ove godine možemo da dostignemo rast ne samo od šest, već i od sedam odsto, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa regionalnom direktorkom Svetske banke Lindom Van Gelder, dok su projekcije te institucije da će Srbija imati prverdni rast od pet procenata.

Sagovornici su razgovarali o novom okviru partnerstva ove institucije sa Srbijom, predviđenom rastu BDP, modernizaciji železničkog sektora, kao i o projektima razvoja lokalne infrastrukture.

Poseban akcenat stavljen je na jačanje ekološke održivosti i podrške tranziciji ka niskokarbonskoj i klimatski otpornoj ekonomiji, dodaje se u saopštenju Službe predsednika Republike za saradnju sa medijima.

Srbija je sve konkurentnija zbog ozbiljnog i odgovornog odnosa prema budžetu i investitorima, ali i zbog planskog pristupa relevantnim infrastrukturnim projektima koji su od izuzetnog značaja za dalje investicije, rekao je Vučić i naglasio da Srbija ostaje posvećena sprovođenju reformi, kako bi što brže nastavila intenzivan rast.

Van Gelder čestitala je Vučiću na uspešno sprovedenim reformama i istakla mere
fiskalne konsolidacije koje su stvorile zdrave osnove za dalji ubrzani rast srpske privrede.

Ona je posebno naglasila izuzetno uspešno sproveden proces vakcinacije, koji je postao primer odgovornosti i uspeha na globalnom nivou, a Srbiju učinio bezbednom zemljom za rad i poslovanje u uslovima pandemije, dodaje se u saopštenju.

Govoreći o rastu BDP u Srbiji, Van Gelder je istakla da je naša zemlja uspela da prevaziđe najbolje prognoze Svetske banke i da očekuje da oporavak naše ekonomije od posledica pandemije ove godine nastavi da se intenzivira, dok će na rast pozitivno uticati i novi paket mera za podršku građanima i ekonomiji.

Rast BDP Srbije u 2021. Svetska banka je prognozirala na pet procenata, što je za 1,9 procentnih poena više nego što je predviđano u januaru.

Vučić je u tom kontekstu naglasio da je nakon ozbiljnih analiza i uz detaljno planiranje Srbija spremna da dostigne rast od šest odsto, budući da su u prvom kvartalu već ostvareni bolji rezultati od planiranih, dok su brojni veliki projekti predviđeni za realizaciju već tokom ove godine.

Sagovornici su razgovarali i o projektu modernizacije železnice u Srbiji, koji će biti kofinasiran od strane Svetske banke i Francuske razvojne agencije u ukupnom iznosu od 102 miliona evra.

Prva faza tog programa treba da počne ove i da se završi 2026. godine i podrazumeva obnovu postojeće železničke infrastrukture, kao i tehničku pomoć ključnim institucijama u tom sektoru.

Posebna tema razgovora bio je Zajam razvojnih politika, koji podrazumeva ispunjenje prioritetnih akcija, poput sprovođenja javnih nabavki kroz uspostavljeni namenski portal, smanjenje emisije sumpor dioksida, kao i azot dioksida u velikim postrojenjim za sagorevanje, te usvajanje podzakonskih akata uz Zakon o klimatskim promenama, nakon čega će se opredeljena sredstva usmeravati na veliki broj projekata u mnogim oblastima privrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari