Vujačić: Do kraja globalizacije verovatno neće doći, ali hoće do fragmentacije ekonomske trgovine 1foto FoNet Zoran Mrđa

Profesor Ekonomskog fakulteta i Fakulteta političkih nauka Ivan Vujačić rekao je danas da iako se priča o kraju globalizacije, do nje sada verovatno neće doći, ali da će najverovatnije biti fragmentacije ekonomske trgovine.

On je na onlajn konferenciji „Američka politika i ekonomija: pogled iz Srbije“ kazao da su SAD od 1990. godine do danas, kada je reč o ekonomskom uspehu, odmakle od Evrope i ostatka sveta.

Kina se, prema njegovim procenama, u međuvremenu veoma „podigla“ od tada, ali je ona imala drugačiji tretman od SAD.

Američka, kineska i privreda Evropske unije zajedno čine oko 60 odsto ukupnog svetskog druto domaćeg proizvoda, podsetio je Vujačić, nekadašnji ambasador u SAD.

Kada je reč o aktuelnoj ekonomiji Amerike, Vujačić je istakao da Amerika sve ono za šta je kritikovala Kinu sada počela da primenjuje.

Profesorka Ekonomskog fakulteta Jelena Žarković rekla je da je cilj nove industrijske politike SAD ulaganje u zelene industrije i povećanje proizvodnje mikročipova.

Takođe, namera je da se ograniči zavisnost od Kine u raspoloživosti tzv. retkih metala, ali uloži u razvoj onih delova SAD, koji su izgubili najveći broj radnih mesta poslednjih decenija.

Prema njenim rečima, ekonomski zaokret u ekonomskoj politici Amerike stručnjaci komentarišu kao pokušaj vraćanja proizvodnje kući, odnosno kao ekonomski nacionalizam.

Žarković je kazala da Evropska unija na taj zaokret odgovara namerom da poveća svoj udeo u svetskoj proizvodnji retkih metala sa trenutnih 10 na 20 odsto do 2030. godine.

Docent na Fakultetu političkih nauka Aleksandar Milošević rekao je da nema ništa novo što radi Bajdenova administracija.

„Ono što jeste novo jeste učestalost korišćenja ekonomskih instrumenata, poput subvencija, kao i nedostatak održivih pro-trgovinskih mera“, naglasio je Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari