Ministarstvo poljoprivrede: U Srbiji nema pića koja su potrovala građane u Hrvatskoj 1foto (BETAPHOTO/STA/Kaja Sostarec)

Na tržištu Srbije nema spornih bezalkoholnih pića, izjavio je danas Nenad Vujović iz Ministarstva poljoprivrede nakon što su u Hrvatskoj prethodnih dana prijavljeni slučajevi trovanja flaširanom vodom kompanije Koka-Kola koja je po nalogu resornog inspektorata povukla te proizvode iz prodaje.

Već nekoliko dana iz Hrvatske stižu vesti da je više osoba završilo u bolnici pošto su pili Koka-Kolinu flaširanu vodu, a osim u Rijeci, Zagrebu i Varaždinu, slučajevi trovanja prijavljeni su i u Splitu i Karlovcu.

Vujović je za RTS rekao da se ti sporni proizvodi nisu našli na tržištu Srbije, ali da su pojačane kontrole bezalkoholnih osvežavajućih pića.

“Prvo što smo uradili je da proverimo da li je takav proizvod na našim rafovima ili nije. Taj proizvod se nije našao na našem tržištu, ali to nas nije sprečilo da mi nastavimo dalje kontrole”, rekao je Vujović.

Na pitanje šta je uzrok trovanja vodom, Vujović kaže da ni u Hrvatskoj nisu sigurni o čemu se radi.

“Prve analize koje su stigle jeste pokazuju da su njihove laboratorije potvrdile da u toj vodi nema nečega što bi bilo tako iritantno za grlo i potrošače”, ističe Vujović, navodeći da treba sačekati istragu.

On je objasnio da proizvodi iz uvoza, kao i svi ostali prehrambeni proizvodi, ne mogu da uđu u Srbiju, a da ih ne pregleda fitosanitarna inspekcija.

„Posle provere prateće dokumentacije, procene rizika da li nešto treba odmah da se ispita u laboratoriji, proizvod se nađe na domaćem tržištu uz obavezu uvoznika da on garantuje da je taj proizvod bezbedan i obezbedi dokaze za to”, naglasio je Vujović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari