Vujović: Poboljšava se investiciona klima 1Foto: FoNet

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da se 2017. godine u Srbiji očekuje stopa rasta od tri odsto.

Podatak o tome da smo se popeli na čak 47 mesto na Duing biznis listi potvrđuje da permanentno poboljšavamo investicionu klimu u Srbiji i uslove za realizaciju investicija, rekao je Vujović.

On je, obrazlažući ugovore o zajmovima u Skupštini Srbije, rekao da zajam koji će Srbija dobiti od Fonda za razvoj Abu Dabija za budžetsku podršku od milijardu dolara, pretpostavlja nastavak fiskalne konsolidacije i dat je Srbiji pod izuzetno povoljnim uslovima sa kamatnom stopom od 2,25 odsto.

Vujović je rekao da je dogovoreno da ovaj kredit bude povučen u pet tranši, da će se otplaćivati ravnomerno u jednakim ratama, šestomesečno od 2021. do 2026. godine.

Prema njegovim rečima, ukoliko se ratifikuje ovaj Ugovor u paralamentu, sredstva će biti raspoloživa pre kraja ove godine.

On je naveo da je zajam od Evropske investicione banke, o kome poslanici takođe danas raspravljaju, namenjen komercijalnim bankama da bi pod povoljnijim uslovima finansirale razvoj malih i srednjih preduzeća.

Treći kredit o kome je Vujović govorio je kredit Svetske banke za unapređenje javne uprave u iznosu od 69 miliona evra.

On je rekao da sredstva od ovog kredita nisu velika, ali su uslovi izuzetno povoljni.

Prema njegovim rečima, trenutna kamatna stopa je 0,71 odsto, pet godina je grejs period, sredstva kredita se povlače tri godine i 12 godina otplaćuju.

Poslanici danas razmatraju i dva kredita koja će Savet Evrope dati Srbiji.

Kredit od 17 miliona evra je za poboljšanje uslova u zatvoru u Kragujevcu, dok je kredit od osam miliona evra namenjen za otklanjanje posledica zemljotresa u Kraljevu, koji je bio pre šest godina, odnosno za sređivanje naselja za socijalno ugrožene kategorije i podizanje ekonomski i energetski efikasnih osmospratnih stambenih zgrada.

On je rekao da su, i pored toga što imamo suficit i očekujemo da ćemo imati deficit ove godine koji će biti duplo manji od projektovanog, Srbiji i dalje potrebna sredstva za finansiranje dospelih obaveza i refinasiranje obaveza koje dospevaju.

Od oko 24 milijarde svake godine nam dospeva otprilike 4, 5 milijardi. Ako nemamo toliko viška da te kredite odmah vratimo onda ih refinansiramo pod najpovoljnijim uslovima, vraćamo glavnicu ili finansiramo kamate, rekao je Vujović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari