Vuletić: Za nestanak struje kriv je ljudski faktor (VIDEO) 1Foto: EPA-EFE/SHAHZAIB AKBER

Prošle nedelje sneg je pao, a sa njim i energetski sistem Srbije, te je istog dana bez struje ostalo 126.000 ljudi. Od osam, šest blokova u Termoelektrani Nikola Tesla je prestalo da radi, nekoliko dana nadležnima je trebalo da normalizuju situaciju.

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić kaže za Danas Podkast da termoelektrane rade 50 godina i da se za sve to vreme ovako nešto nije desilo.

“TENT godišnje potroši 25 miliona tona uglja, dešava se da u tim ogromnim količinama bude nešto malo i jalovine, ali mazut to popravi. Mislim da nisu imali dovoljne količine mazuta da bi pokrili sav taj loš kvalitet uglja”, rekao je Vuletić za Danas Podkast.

Da li su sabotaže ili ne, to svakako nije smelo da se desi, napomenuo je on, i to se nije desilo u zadnjih 50 godina kada se proizvodila struja iz istog ovog uglja i istog snega koji je padao i kvario kvalitet uglja.

“Mislim da je ovde apsolutno ljudski faktor zakazao i da je to razlog, nema veze sa ugljem, nema veze sa snegom, sa suncem, već sa ljudima koji su bili zaduženi ili da nabave mazut ili da vode postrojenje kako treba. Pitanje je da li je to partijska ili inženjerska odgovornost, a oni koji postavljaju ljude treba da razmišljaju o tome da li je dobro da imamo takve rukovodioce kakve imamo”, rekao je Vuletić za Danas podkast, koji možete pogledate i na našem You Tube kanalu.

Novinar Danasa Gojko Vlaović na pitanje da li je tu moglo da se radi o sabotaži, što je kao mogućnost navela premijerka Ana Brnabić krajem prošle nedelje, rekao da je nemoguće napraviti sabotažu tako što će neko isključiti dugme zbog kog šest od osam blokova TENT neće raditi.

“Priča o sabotaži je neozbiljna za raspravu. Očigledno je došlo do problema sa planiranjem, neko u EPS, prvenstveno generalni direktor je loše shvatio kako treba EPS da funkcioniše. On smatra očito da EPS treba dosta da zarađuje, da ima što manje troškova i krađa”, rekao je Vlaović.

Drugi razlog su, prema njegovim rečima, stalne tenzije koje postoje između Ministarstva i ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović i pojedinih direktora preduzeća.

“Imamo situaciju da EPS kaže jedno, ministarka drugo, ako neko treba da snosi odgovonost onda su to oni koji su najodgovorniji za rukovođenje energetskim sektorom, a to su Zorana Mihajlović i Milorad Grčić, a to što će nekoliko direktora biti smenjeno ne može da popravi sistuaciju”, naglasio je Vlaović.

Vuletić je podsetio da ministri u Japanu podnose ostavke kada voz kasni, te da je i nekoliko ministara u Evropi u poslednje vreme podnosilo ostavke zbog propusta u resorima i dodao da je velika šteta što mi odgovornost shvatamo kao nešto što je za drugoga, ali ne i za nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari